La fel ca in lumea reala, si in versiunea digitala, oamenii au viciile lor. Incepand de la setarea unei parole in mod superficial, pana la lovirea PC-ului, daca proceseaza mai greu, toate aceste obiceiuri pot rezulta in piederi materiale reale.

Iata cateva dintre cele mai importante vicii ale tehnologiei si metode de evitare ale acestora.

Programele de securitate
Cateodata, din comoditate, avem impresia ca putem evita site-urile si programele malitioase, astfel ca nu mai este nevoie de antivirus. Din pacate, ne dam seama rapid ca programele de protectie impotriva virusilor sunt o necesitate.

Informatii de rezerva
Daca hard drive-ul tau adaposteste fisiere importante, atunci este obligatoriu sa-i faci o copie de rezerva. Toate hard disk-urile cedeaza, mai devreme sau mai tarziu, nu astepta ca acest moment sa te ia pe nepregatite.  Daca faci back-up la informatiile de pe laptop, este indicat ca drive-ul pe care ai facut copia de rezerva sa nu stea tot timpul langa laptop. Altfel, daca un hot va pune mana pe laptop, va lua inevitabil si hard-ul de langa.

Nu transporta un laptop in functiune
Este indicat sa iti inchizi laptopul, daca il iei cu tine pe distante mai mari. In caz contrar, hard-drive-ul, componenta pe care sunt stocate informatiile, poate ceda rapid.

Ai grija cu laptopul in pat
Atunci cand lucrezi cu laptopul in pat, ai grija ca ventilatoarele sa nu fie blocate.

Camera foto, la plaja
Daca un singur fir de nisip patrunde in obiectivul camerei sau in mecanismul de zoom, este posibil sa genereze pagube ireversibile. In comert, exista carcase de protectie, speciale pentru astfel de situatii.

Pastrarea tuturor e-mail-urilor
In cazul in care tii neaparat sa nu stergi niciun e-mail, trebuie macar sa creezi foldere speciale pentru a le putea categorisi. Daca nu vei face asta, vei gasi din ce in ce mai greu mail-ul pe care l-ai primit saptamana trecuta si de care ai nevoie urgenta acum.

Scurtaturile din tastatura
Productivitatea muncii pe care o depui in fata calculatorului poate creste direct proportional cu numarul de combinatii de taste pe care le inveti. Toata lumea ar trebui sa cunoasca ce se intampla daca apasa pe Ctrl+C sau Ctrl+V.

Lovirea calculatorului
Orice problema de software poate fi rezolvata prin instalarea unei versiuni mai noi. Lovirea sistemului de calcul nu va ajuta cu nimic, din contra, ar putea rezulta in defectarea acestuia, cand te astepti mai putin.

Salvarea fisierelor peste tot
Ca o comparatie, este ca si cum ai amesteca facturile de la lumina cu pozele de familie, cu ziarele de alaltaieri si cu cateva CD-uri muzicale. Pune-ti fisierele in ordine pentru a sti unde le gasesti, tot timpul.

Folosirea aceleiasi parole peste tot
Specialistii recomanda evitarea utilizarii aceleiasi parole pentru toate conturile, pentru ca odata „capturata” o parola, hackerii pot primi acces pe toate site-urile, inclusiv pe cele de e-banking.

sursa: bloombiz.ro

2 COMENTARII

  1. […] Suferi de viciile tehnologiei? Vezi cum scapi de ele Sat Nov 20, 2010 10:30 am La fel ca in lumea reala, si in versiunea digitala, oamenii au viciile lor. Incepand de la setarea unei parole in mod superficial, pana la lovirea PC-ului, daca proceseaza mai greu, toate aceste obiceiuri pot rezulta in piederi materiale reale. Iata cateva dintre cele mai importante vicii ale tehnologiei si metode de evitare ale acestora. […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.