Pierderea de fișiere este întotdeauna o surpriză neplăcută, mai ales dacă este vorba de documente sau date importante. Dar, din fericire, există întotdeauna o șansă de a recupera fișierele cu ajutorul unui software special, din care face parte și soluția de la EASEUS, concepută pentru a recupera fișierele șterse – EaseUS Data Recovery Wizard.

Aplicaţia este disponibilă în mai multe versiuni, iar în acest articol vom folosi versiunea gratuită – EaseUS Data Recovery Wizard Free.

Pentru ca procesul de instalare şi utilizare să fie înțeles și de persoanele mai putin familiare cu astfel de proceduri, vom încerca să fim cât mai expliciți.

Instalarea

În primul rând verificați cerințele de sistem. Deci, pentru rularea EaseUS Data Recovery Wizard este necesar orice procesor x86, 128 MB de RAM și aproximativ 44 MB de spațiu pe disc. Aplicația suportă instalarea pe orice Windows începând cu XP şi terminând cu Windows Server 2016. Programul poate lucra cu următoarele sisteme de fișiere: FAT (FAT12, FAT16, FAT32), exFAT, NTFS, NTFS5, ext2, ext3 HFS+. Pe lângă aceasta, aplicația este disponibilă şi pentru Mac OS X, începând cu versiunea 10.6 (Snow Leopard).

Dacă cerințele sunt asigurate, atunci descărcați fișierul pentru instalare și îl lansăm.

După selectarea limbii faceți clic pe Next.

După ce „citim” acordul de licență, facem click pe „Accept”.

Alegem dosarul unde va fi instalată aplicația. Aici trebuie sa luați în calcul avertizarea că programul nu se recomandă să fie instalat pe discul cu datele pe care doriți să le restabiliți.

Lăsați sau eliminați bifa pentru a crea pictograme pe desktop și în bara de instrumente, după care facem click pe „Install”. Începe procesul de instalare.

Și pentru finalizarea procesului de instalare apăsam butonul „Finish”.

Procesul de recuperare

Potrivit dezvoltatorului, programul poate recupera fișierele în următoarele situații:

Vom simula primul caz. Pentru a face acest lucru, voi crea 2 fișiere, după care le șterg şi curăț coșul.

După ce programul a fost lansat, selectați locația unde sa fie căutate fișierele pierdute / șterse.

După selectare, faceți clic pe butonul „Scan” şi începe căutarea.

EaseUS Data Recovery Wizard are două moduri de scanare, rapid (Quick Scan) și profund (Deep Scan). Ambele moduri se lansează în mod automat, iar Quick Scan oferă un rezultat aproape imediat, deoarece modul dat găsește toate fișierele care au fost eliminate din coșul de reciclare. Însă în cazul în care fişierele căutate nu au fost găsite cu ajutorul acestuia, sau nu se deschid în modul corespunzător, va trebui sa așteptați până va fi finalizat procesul de scanare profundă.

După cum puteți vedea, în cazul meu, o scanare rapidă a fost de ajuns, fiind găsite fișierele șterse. În cazul în care au fost găsite mai multe fișiere șterse, atunci puteți utiliza funcția de căutare, sau cea de afișare după tipul acestora. De asemenea, aplicația dispune de funcţia de previzualizare a fișierelor găsite.

Pentru a restabili, este suficient să selectați fișierele dorite și sa apăsați pe „Recover”, după care specificați locația în care doriți să fie restabilite fișierele.

În rezultat obținem fișierele restabilite în locația indicată:

Procedura este similară şi în celelalte cazuri, fie ca a fost formatată partiţia, sau a fost ştearsă cu totul, etc.

Concluzie

EASEUS Data Recovery Wizard face față sarcinilor de recuperare şi, în plus, are o interfață intuitivă şi simplificată, ceea ce ușurează mult procesul, însă trebuie știute câteva lucruri despre procesul de recuperare:

  • Cu cât mai puțin timp a trecut de la ștergerea / pierderea fișierelor, cu atât este mai mare șansa de recuperare. După o perioadă mai lungă de timp, peste fişierele șterse se suprascrie altă informație, făcând astfel imposibilă restabilirea;
  • Nici un program nu poate garanta recuperarea datelor la 100%, de aceea recomandăm să protejați datele importante prin efectuarea periodică a copiilor de rezervă, sau copierea pe mai multe locații.

P.S. Ștergerea fișierelor, sau formatarea partiției, nu garantează că fișierele sunt distruse şi că nu pot fi recuperate. Prin urmare, dacă doriți să ștergeți datele fără o speranță de recuperare, atunci trebuie să utilizați un software special. Aceste programe nu doar elimină fișierele, dar și le suprascriu cu informații aleatorii de mai multe ori, ceea ce reduce aproape la zero posibilitatea de recuperare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.