heartbleedDe curînd s-a aflat că sistemul de criptare OpenSSL, folosit de majoritatea serverelor de Internet în ultimii doi ani, este vulnerabil față de hackeri și serviciile speciale. Aici puteți citi mai multe despre această vulnerabilitate.

Problema e că dacă în ultimii doi ani ai utilizat internetul, atunci parolele și datele tale af fi putut, sau pot fi în continuare interceptate de pe serverele vulnerabile, ale căror proprietari nu se grăbesc să înlăture această gaură, instalînd “patch-ul” lansat de către dezvoltatorii Open SSL.

Mai jos sunt cîteva sfaturi, care te vor ajuta să depistezi site-urile cu această vulnerabilitate şi să te asiguri de integritatea datelor personale.

Verifică site-urile vizitate frecvent

Pentru a afla dacă este sau nu vulnerabil un anumit site, este suficient să introduci adresa acestuia în caseta pe această pagină și să obții un răspuns de genul:

fisc

Aici sistemul ne anunţă că site-ul servicii.fisc.md nu este vulnerabil împotriva acestui bug. În cazul în care această “gaură” nu a fost închisă, răspunsul este astfel:

cts

Schimbă parolele

Odată ce te-ai asigurat că site-ul utilizat a înlăturat vulnerabilitatea, trebuie să schimbi parolele. Nu schimba parola în cazul în care site-ul nu a primit patch-ul OpenSSL, noua parolă poate fi interceptată din nou. Trebuie să începi cu cele mai importante servici: E-mail şi Internet Banking. După care ar fi bine să schimbi parola la rețele sociale, serviciile de partajare video și altele.

Asigurăte de integritatea datelor personale

Dacă te-ai înregistrat pe un site – fie că este un magazin online sau o rețea socială mică și ai lăsat acolo careva date personale, acestea pot fi în pericol. Deci, are sens să scrii proprietariilor acestor servicii pentru a te asigura că ei sunt la curent cu această vulnerabilitate și că deja au eliminat-o.

Monitorizează toate tranzacțiile prin cardul bancar

Dacă cel puțin odată ai achitat ceva cu cardul bancar pe internet, în ultimii doi ani, există o probabilitate de scurgere a datelor despre acest card. Acest lucru înseamnă că în viitorul apropiat ar trebui să fii deosebit de atent la toate tranzacțiile efectuate cu cardul. Dacă observi ceva suspect ar trebui să informezi imediat banca.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns