O parolă spartă sau furată poate facilita accesul la orice detaliu legat de utilizator – de la fotografii, până la datele cardurilor de credit. De aceea, este recomandat ca parolele utilizate pentru accesarea serviciilor online să fie complexe. De asemenea, este important să nu se utilizeze aceeaşi parolă pentru mai multe servicii, deoarece se pot pierde nu doar informaţii importante, ci chiar controlul asupra identităţii „online”, în cazul reţelelor sociale.

Un studiu realizat de O+K Research pentru Kaspersky Lab în 25 de ţări relevă că riscurile legate de folosirea parolelor simple nu sunt conştientizate pe deplin de către utilizatori, 34% dintre aceştia fiind practic expuşi.

Conform cercetării, parolele slabe care pot fi sparte uşor, fără a fi necesară utilizarea unor tehnici speciale, sunt folosite mult prea frecvent. Astfel de parole includ data naşterii (17%), al doilea prenume (10%) sau numele animalului de companie (9%). Acest tip de informaţii pot fi cunoscute nu doar de prietenii apropiaţi sau de membrii familiei. Un infractor le poate afla cu uşurinţă căutând pe internet, prin intermediul reţelelor de socializare. În plus, 8% dintre cei intervievaţi utilizează combinaţii simple de cifre precum „123456”, sau altele asemănătoare, iar 5% dintre respondenţi folosesc pur şi simplu cuvântul password. Acest tip de „protecţie”, la fel ca parolele bazate pe cuvinte uşor de ghicit, poate fi spartă uşor şi rapid.

O altă problemă care este adeseori trecută cu vederea este utilizarea repetată a unei parole. Teoretic, această practică este utilă pentru a evita uitarea parolelor. În realitate, dacă parola universală este compromisă, infractorii au cale liberă în accesarea diverselor conturi, servicii sau programe. Potrivit studiului O+K, 9% dintre persoane au o singură parolă pentru toate conturile, în timp ce 37.1% au mai multe parole. Având în vedere faptul că o treime dintre participanţii la studiu (36%) folosesc cinci sau mai multe servicii şi aplicaţii protejate de parole, consecinţele unei potenţiale breşe de securitate ar fi dezastruoase.

După cum am menţionat anterior, locul în care sunt stocate parolele este foarte important în ceea ce priveşte securitatea datelor. Majoritatea utilizatorilor (71%) preferă să le memoreze, ceea ce în sine nu este un lucru rău, dar de cele mai multe ori consecinţa este utilizarea unor parole simple sau a unei singure parole pentru mai multe conturi. 46% dintre utilizatori au recunoscut că au uitat o parolă vitală cel puţin o dată. 12% îşi notează pur şi simplu parolele pe o foaie de hartie şi le păstrează în apropierea computerului, în timp ce 23% folosesc o agendă obişnuită în acest scop. Programele speciale de stocare a parolelor sunt folosite de doar 7% dintre utilizatori, cu toate că acest tip de soluţii asigură cea mai bună protecţie.

Tehnologia Safe Money, disponibilă în suita Kaspersky Internet Security 2013, include un set diversificat de metode pentru protecţia tranzacţiilor online. Printre acestea se numără achiziţiile online, lucrul cu sisteme electronice de plată, precum PayPal, sau accesarea de pe computer a contului de online banking. Noua tehnologie oferă protecţie sporită pentru operaţiunile bancare.

Tastatura virtuală, creată pentru protecţia în faţa ameninţărilor de tip keylogger în timpul utilizării modulului Safe Money, este acum susţinută de o nouă tehnologie, numită Secure Keyboard. Aceasta foloseşte un driver de tastatură special, care previne înregistrarea de către un program periculos a informaţiilor introduse prin tastatură. Un alt modul este cel de anti-phishing, care dispune de actualizări automate şi detecţie euristică îmbunătăţită a site-urilor care încearcă să fure parole sau alte informaţii personale. Kaspersky Internet Security 2013 include şi un nou motor anti-spam, necesar în identificarea mesajelor e-mail nesolicitate.

Raportul complet al studiului realizat de O+K Research este disponibil aici: http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-report_eng_final.pdf

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.