Windows-10_Product-Family

La sfîrșitul lunii septembrie 2014, Microsoft a anunțat sistemul de operare Windows 10, care va înlocui Windows 8.1. Noul OS este proiectat pentru a fi o soluție universală pentru toate tipurile de dispozitive – de la smartphone-uri pînă la desktop-uri.

Acest lucru este posibil datorită particularităților grafice, dar au fost modificate și programele care acum pot rula pe diferite dispozitive.

Miercuri, Microsoft a organizat o prezentare extinsă a sistemului de operare, a anunțat noul browser Spartan și ochelarii cu realitate augmentată HoloLens.

Phone_Laptop (1)

phone_start

Șeful diviziei Windows, Terry Myerson, a vorbit despre specificațiile interfeței Windows 10, menționînd aplicațiile universale proiectate pentru a rula atît pe computer cît și pe consola de jocuri Xbox One. „O singură platformă – un singur magazin de aplicații”, a declarat Terry.

Myerson a menționat că interacțiunea cu sistemul de operare a devenit mai simplă: poate fi utilizat mouse-ul, tastatura, ecranul tactil sau stylus-ul. Potrivit acestuia, în Windows 10, compania a acordat o atenție maximă nivelului de securitate, atît pentru utilizatorii individuali, cît și companiilor. În plus, a fost simplificată munca dezvoltatorilor care nu vor mai scrie programe pentru diferite dispozitive și sisteme de operare.

Utilizatorii versiunii licențiate de Windows 8.1 și Windows Phone 8.1 vor putea primi update gratuit la cea mai recentă versiune, în primul an după lansarea noului OS. O astfel de posibilitate vor avea și utilizatorii de Windows 7.

Apoi prezentarea a fost continuată de Joe Belfiore, vicepreședintele Microsoft.

microsoft-windows-10-live-verge-_0256.0.0

Pe ecran a fost afișată imaginea noului „Task Manager” și demonstrat meniul „Start”, dimensiunele căruia pot fi modificate pînă la cele cu care ne-am obișnuit.

microsoft-windows-10-desktop-0003.0.0

Vedeți ecranul notificărilor pentru primirea mesajelor de sistem și activarea  anumitor funcții, cum ar fi Wi-Fi:

23452345

„Control Panel” și „Computer Settings” acum sunt combinate. La deconectarea tastaturii, sau mouse-ului, sistemul va arăta o notificare solicitînd trecerea la modul tabletă. La activarea acestuia, meniul „Start” și „Taskbar” rămîn.

windows10--644x362

Pe tablete se va instala versiunea completa a Windows 10, care va avea aceleași funcții ca și versiunea desktop a sistemului de operare. Vicepreședintele Microsoft a demonstrat posibilitățile asistentului vocal Cortana, dîndu-i diverse întrebări. Cortana funcționează la fel de bine atît pe dispozitivele mobile cît și pe computere. Utilizatorii vor putea testa capacitățile acestuia în modul de testare, în cîteva luni.

2352345344

Jurnaliștii prezenți la eveniment au remarcat că interfața Windows 10, demonstrată în anul trecut, diferă de cea disponibilă acum utilizatorilor. Acest lucru se referă la iconițe, animașii și alte aspecte.

Ulterior, Belfiore a prezentat Windows 10 pentru dispozitivele cu ecran ce au o diagonală mai mică de 8 inch.

microsoft-windows-10-phones-0025.0.0

q1 q2 q3 q4

În Windows 10 pentru smartphone-uri a fost realizată posibilitatea de a răspunde la mesaje prin bara de notificări, iar tastatura virtuală poate fi mutată. Există și funcția de conversie a vocii în text, pentru scrierea SMS-urilor, de exemplu.

3456345

Microsoft a demonstrat un exemplu de aplicație pentru smartphone-uri, tablete și calculatoare – Word, Excel și PowerPoint.

w4 w1 w2 w3

Pe utilizatori îi așteapa, de asemenea, un client nou de e-mail Outlook.

Vedeți albumul foto (interfețele de pe smartphone și computer sunt practic aceleași):

a3 a1 a2

La sfîrșit Microsoft a demonstrat noul browser, cu numele de cod Project Spartan, cu noul motor de randare și design minimalist.

s1 s2 s3 s4

O caracteristică interesantă a acestuia vor fi notițele. Marcînd cîmpul corespunzator și făcînd înregistrarea direct pe pagină, utilizatorul o va putea trimite în întregime prin Internet sau să o stocheze local.

n1n2n3

A fost realizat un mod mai comod de citire a textului:

n4

Asistentul vocal Cortana a primit o integrare completă cu Spartan.

Anterior, deja se anunțase despre faptul că Windows 10 va veni cu API DirectX 12, care va permite o utilizare mai eficientă a CPU-ului și GPU-ului calculatorului, și va oferi o creștere de performanță de pînă la 50% în jocuri. Datorită lui DirectX 12, s-a obținut o reducere semnificativă a consumului de energie, ceea ce este important pentru proprietarii de smartphone-uri și tablete.

Microsoft a prezentat și ochelarii de realitate augmentată care lărgesc lumea reală cu holograme virtuale și o interfață ce amintește de filmele Science Fiction. HoloLens are propriul CPU și GPU, nu are nevoie de cabluri pentru a fi conectat la un sistem de calcul extern și suportă comenzile vocale.

microsoft-hololens-mixedworld-rgb SONY DSC screen-shot-2015-01-21-at-10-42-13-am hololens3b


Arată impresionant și chiar de necrezut.

Conferința a fost încheiata de președintele Microsoft, Satya Nadella. Acesta și-a exprimat speranța că Windows 10 va fi cea mai indrăgita versiune a sistemului de operare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.