MEGAVITEZELE de până la 320 Mbps pentru internetul mobil, ajung în curând şi în Romania.

Noua tehnologie de conectare la internet va transforma telefoanele mobile în adevărate „media centere” portabile. Multimedia şi streaming pe mobil – acestea sunt produ sele care vor beneficia din plin de noile viteze oferite de tehnologia 4G (LTE) pentru navigarea pe internet. O vi teză de peste 7,2 Mbps – cea oferită de majoritatea operatorilor români autohtoni – este mai mult decât suficientă pentru a naviga rapid pe internet şi pentru a trimite e-mail-uri de pe mobil cu ataşamente destul de mari ori pentru a folosi o serie de aplicaţii ce vin la pachet cu telefonul. Noile viteze vor permite în primul rând dezvoltarea altor aplicaţii, mult mai complexe, care necesită o conexiune la internet pentru a funcţiona.

Televiziune la maximum

Streamingul TV pe mobil nu mai este de mult o noutate, dar 4G va schimba ceva în regulile jocului. Astfel, utilizatorii vor beneficia de o imagine foarte clară pentru posturile care vor avea o versiune şi pentru mobil. În momentul de faţă, mulţi dintre operatorii telecom le oferă clienţilor posibilitatea de a viziona programe TV live pe mobil, însă calitatea imaginii nu este foarte bună. Şi nu, aceas tă calitate nu depinde doar de telefonul mobil folosit, ci şi de viteza conexiunii la internet. Cu cât viteza este mai mare, cu atât operatorul va putea oferi o transmisiune mai bună.

De exemplu, cine foloseşte un telefon mobil multimedia poate accesa clipuri încărcate pe YouTube, care sunt oferite la mai multe rezoluţii. Atunci când streamingul se face prin conexiunea la internet a operatorului mobil, imaginea nu este foarte clară. Dacă utilizatorul va trece pe o conexiune WiFi mai puternică, atunci şi calitatea clipului va fi alta, site-ul în cauză recunoscând tipul conexiunii folosite.

Suedia şi Norvegia au deja 4G

Utilizatorii din capitalele celor două ţări nordice au deja acces la conexiunile 4G, dar nu de pe telefonul mobil, prin operatorul TeliaSonera. Este vorba despre servicii care presupun conectarea calculatorului la internet printr-un modem USB.  Până la 1 iunie, în ambele ţări se practică preţuri promoţionale simbolice, care nu depăşesc 1 euro/lună. După această dată utilizatorii care doresc să păstreze abonamentele 4G sau să-şi facă unele noi vor fi nevoiţi să scoată din buzunar aproximativ 62 euro (în Suedia) sau 88 euro (în Norvegia) în fiecare lună. Reţeaua scandinavilor oferă viteze de până la 100 Mbps.

În alte ţări se testează deja noua tehnologie, însă operatorii nu au oferit detalii despre lansarea publică a serviciului. În Marea Britanie, O2 ar dori ca până la sfârşitul anului să lanseze serviciile 4G cel puţin în Londra, Manchester şi Liverpool, iar Telecom Italia testează acum reţeaua în zonele oraşelor Milano, Torino şi Veneţia (nordul ţării).

Viteza românească… a melcului

Deşi la capitolul conexiuni broadband la internet fix stăm mai bine decât mulţi dintre vestici (includem Marea Britanie, Germania şi Franţa pe listă), la internetul mobil suntem puţin cam în urmă. În mai toate marile oraşe, Orange şi Vodafone oferă viteze de până la 7,2 Mbps atât pentru navigarea de pe telefon, cât şi pentru conexiunile realizate pe bază de modem USB.

Pentru conexiunile prin modem USB, Vodafone şi Zapp (operatorul telecom preluat anul trecut de Cosmote) oferă deja viteze de până la 21,6 Mbps prin reţelele HSPA+. Cel mai mare operator de la noi de pe piaţă, Orange România, a rămas codaş la acest capitol, însă este de aşteptat ca operatorul să anunţe în curând mărirea vitezelor.

„Printre proiectele majore ale acestui an se numără investiţiile în extinderea acoperirii serviciilor de broadband mobil şi mărirea vitezelor de acces la internetul mobil”, a declarat pentru România Liberă Dorin Odiaţiu, marketing director la Orange România.

Deşi Cosmote nu a dat publicităţii nimic despre dezvoltarea reţelei sale, este de aşteptat ca operatorul să treacă de la 3G la HSPA+ şi 4G (LTE). Printr-un comunicat de presă, compania chineză ZTE anunţa în februarie că a obţinut un contract pentru a dezvolta o reţea care să permită Cosmote trecerea de la reţeaua GPRS/3G la HSPA+ şi LTE.

sursa: www.romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.