Un nou scandal: utilizatorii noului browser internet al Microsoft sunt mai uşor de monitorizat onlineInternet Explorer 8, cea mai recentă versiune a aplicaţiei Microsoft care le permite utilizatorilor să navigheze pe internet (browser), face din comportamentul online al clienţilor o „carte deschisă” pentru vânzătorii de publicitate, chiar dacă iniţial planurile gigantului software erau cu totul altele, scrie publicaţia americană Wall Street Journal.

La începutul anului 2008, angajaţii companiei care lucrau la noul produs intenţionau să le ofere utilizatorilor o modalitate simplă şi eficientă de a evita ca activităţile lor online să fie monitorizate. Ei intenţionau ca softul să fie astfel proiectat încât să blocheze automat cele mai obişnuite aplicaţii de monitorizare a utilizatorilor.

Numai că aceste intenţii au generat dezbateri interne aprinse în cadrul companiei, având în vedere că browserele Microsoft sunt cele mai folosite din lume, cu o cotă de aproximativ 70% din piaţă, astfel că orice modificare de substanţă a programului influenţează un întreg ecosistem. Microsoft s-a văzut astfel în faţa a două opţiuni contradictorii: să-şi ajute clienţii să navigheze pe web cu browserul său fără ca activitatea lor să fie monitorizată sau să-şi ajute partenerii din industria de publicitate să vadă ce fac utilizatorii de Internet Explorer pe net.

În cele din urmă, tabăra câştigătoare a fost cea a executivilor, care au spus că implementarea automată a unor setări stricte care să protejeze intimitatea utilizatorilor pe net ar fi diluat şansele Microsoft de a face profit din vânzarea de publicitate online, scrie Wall Street Journal. În acest context, noul browser al Microsoft a fost astfel construit încât utilizatorii trebuie să activeze în mod deliberat setările care le protejează intimitatea online de fiecare dată când utilizează aplicaţia.

Decizia Microsoft arată cât de mult s-au extins instrumentele care permit monitorizarea activităţii online a utilizatorilor. O investigaţie a Wall Street Journal asupra celor mai populare 50 de pagini web din SUA a arătat că monitorizarea a devenit omniprezentă şi chiar intruzivă. În medie fiecare dintre cele 50 de site-uri monitorizate au instalat pe computer câte 64 de „aplicaţii” care monitorizează ce fac clienţii pe internet.

Practic, companiile de publicitate plătesc acum mai mult pentru a „urmări” utilizatorii pe net, oriunde s-ar duce, cu mesaje de promovare puternic personalizate. Dar pentru ca agenţiile de publicitate să ştie ce interese are un client, ce vrea să cumpere sau să vândă, de exemplu, el trebuie să fie monitorizat atunci când intră pe diverse site-uri. În SUA, între un utilizator de internet şi compania care îşi face publicitate există în medie 100 de intermediari: companii care instalează miniaplicaţiile care monitorizează clienţii, brokerii de informaţii sau reţelele de publicitate.

Informaţiile colectate de companii sunt anonime, în sensul că utilizatorii de internet sunt identificaţi după un număr atribuit calculatorului şi nu după nume şi prenume. Există însă diferite metode de monitorizare, iar una dintre cele mai intruzive presupune instalarea unui fişier pe computer la prima accesare a unui site. Acest fişier va colecta apoi date despre activitatea online a utilizatorului de fiecare dată când el va accesa un alt site din aceeaşi reţea. Astfel se ajunge ca respectiva companie să creioneze un profil „robust” al utilizatorului, despre gândurile sau acţiunile lui, aşa cum sunt ele descrise de activitatea online. În aceste condiţii, e foarte probabil ca la câteva secunde după ce un astfel de utilizator a vizitat site-uri ca eBay.com sau Expedia.com profilul lui să fie deja vândut pe burse de informaţii despre utilizatori, cum este BlueKai, din Seattle.

sursa: zf.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.