Peste aproximativ un an vor aparea primele smartphone-uri din lume, care vor rula o versiune mobila a sistemului de operare Ubuntu. Compania Canonical numeste aceste dispozitive „Superphone-uri”. In timpul prezentarii, dezvoltatorii au prezentat Galaxy Nexus cu versiunea mobila a Ubuntu. In saptaminile urmatoare, Canonical va lansa un firmware pentru acest smartphone.

Potrivit dezvoltatorilor, instalarea versiunii mobile a Ubuntu este posibila pe aproape orice Android smartphone modern. Acesta trebuie sa fie dotat cu un procesor dual-core, memorie RAM de 512 MB si o rezolutie a ecranului de 800×400 pixeli. In cazul in care producatorii vor considera ca este necesar, atunci ei fara dificultate vor putea lansa un firmware cu Ubuntu pentru dispozitivele sale Android.

Cei de la Canonical au mentionat ca Ubuntu foloseste aceleasi drivere ca si Android, doar ca nu utilizeaza masina virtuala Java. Potrivit jurnalistilor, care au facut cunostinta cu noul sistem de operare mobil, pe Galaxy Nexus aceasta functioneaza destul de rapid.

La Ubuntu interfata touch difera cu mult de cunoscutele platforme mobile. Aceasta nu are ecranul obisnuit de deblocare, iar smartphone-urile nu au nevoie de butonul „Acasa”, „Inapoi”, etc. Accentul principal se pune pe controlul prin gesturi, ce il face sa aiba ceva comun cu Windows RT. De exemplu, in cazul in care in partea stinga a ecranului trecem cu degetul o linie de citiva centimetri, pe ecran va aparea un panou cu aplicatiile dvs. preferate. Daca veti trece cu degetul din partea stinga la dreapta, sistemul va afisa meniul de multitasking a aplicatiilor care ruleaza. Actiuni similare sunt disponibile pentru fiecare din cele patru laturi ale ecranului. Mai multe informatii despre caracteristicile Ubuntului mobil pot fi gasite in aceast video:

4 COMENTARII

  1. Din cauza kktului de bara din stinga multi au zburat pe Mint neavind chef sa instaleze/configureze Gnome-ul clasic sau sa treaca pe KDE.Parca avem android,ce rost mai are sa puie ubuntu pe dispozitivele mobile?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.