Statisticile arata ca numarul uti­li­za­torilor de internet a crescut anul trecut pana la 1,8 miliarde la nivel glo­bal, ceea ce inseamna o rata de penetrare de 26,6%. In 2008, baza de internauti avea 1,57 milioane de oameni care utilizau in­ternetul, rata de penetrare fiind de 23,5%. „Criza economica nu a avut niciun efect asupra cresterii internetului. Dimpo­triva, am vazut cresteri in toate regiunile lumii in 2009”, arata raportul realizat de compania de analiza Internet World Stats. Asia continua sa aiba cel mai mare numar de internauti, respectiv 3,8 miliarde, insa cea mai mare rata de penetrare a internetului, de 76,2%, a fost inregistrata anul trecut in America de Nord. Cea mai mica rata de penetrare la o suta de locuitori a fost consemnata in Africa, respectiv 8,7%. Totusi, o rata de penetrare de 26,6% arata ca numai un sfert din populatia globului este online, in conditiile in care impresia generala este ca mai toate activitatile se desfasoara pe internet in vremurile noastre. „Internetul nu e inca parte din viata a sute de milioane de oameni de pe glob – chiar si in tarile avansate din punct de vedere tehnologic. Si vedem un nu­mar mare de persoane care nu folosesc internetul chiar si in tarile avansate din punct de vedere tehnologic”, spune Jeffrey I. Cole, initiatorul studiului „World Internet Project” care analizeaza datele din 10 tari.

Nu pretul abonamentului  ii tine pe oameni offline

Potrivit „World Internet Project”, pretul abonamentului la internet nu este un factor care sa ii determine pe utilizatori sa ramana offline. Mai putin de 15% dintre repondentii la studiu au precizat ca accesul la internet este prea scump sau ca nu isi pot permite plata abonamentului. Cei mai multi au spus ca nu ii intereseaza sa fie online sau ca internetul este „nefolositor”. Astfel, peste 78% dintre repondentii din Suedia si peste 55% din cei din Cipru au precizat ca nu sunt interesati si nu considera internetul ca fiind folositor. In plus, in opt tari din cele 10 cuprinse in raportul „World Internet Project”, 20% dintre cei care nu foloseau internetul au declarat ca nu intra online pentru ca nu stiu cum sa foloseasca tehnologia. Pe de alta parte, parerile legate de valoarea de adevar a informatiilor disponibile pe internet sunt destul de impartite. Astfel, desi peste jumatate dintre repondenti spun ca internetul este o sursa importanta de informatii, aproximativ 40% dintre ei sunt de parere ca jumatate sau mai pu­tin de jumatate din informatiile dis­po­nibile pe internet sunt de incre­dere. Cei mai multi utilizatori cauta informatii locale, nationale si stiri din plan inter­na­tio­nal. Mai putin de 20% dintre inter­nautii chestionati nu cauta pe net stiri, peste jumatate accesand saptamanal internetul pentru a citi stirile. Doar un sfert dintre repondenti au precizat ca citesc zilnic stirile online.

Profil de internaut

Studiul „World Internet Project” arata ca folosirea internetului creste pe masura ce varsta utilizatorului scade. Astfel, in cele 10 tari participante la stu­diu (Chile, Columbia, Cipru, Republica Ceha, Italia, Macao, Mexic, Portugalia, Suedia si SUA) me­dia de varsta a celor care navigheaza pe web nu depaseste 24 de ani. Aproximativ 79% dintre partici­pantii la studiu din toate tarile, cu ex­ceptia Mexicului, au spus ca inter­nautii au varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. In ceea ce priveste ponderile populatiei in varsta care acceseaza internetul, acestea se mentin la un nivel scazut. Astfel, mai putin de 10% din populatia de peste 65 de ani din Cipru, Republica Ceha, Italia, Macao, Mexic si Portugalia acceseaza inter­netul. „Obisnuirea popu­latiei mai ba­tra­ne sa acceseze internetul a devenit un obiectiv global. Majoritatea tarilor au o populatie in proces de imba­tranire care nu utilizeaza deloc inter­netul, ceea ce e o problema sem­ni­­ficativa, avand in vedere ca cele mai importante informatii sunt mai intai disponibile online”, mai spune analistul Jeffrey I. Cole.

sursa:  www.financiarul.com

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.