iOS 12

Ieri, în cadrul conferinței pentru dezvoltatori, WWDC 2018, Apple a prezentat noile versiuni ale sistemelor de operare. Contrar zvonurilor, compania s-a limitat doar la software: nu a fost prezentat nici iPhone SE2, nici Macbook Pro actualizat, nici măcar un Macbook Air de buget, despre care s-a tot zvonit de la începutul anului.

Compania a început conferința cu un video:

Apoi, pe scenă, a ieșit Tim Cook. El, ca de obicei, a început cu cifre impunătoare: de exemplu, în fiecare săptămână pe AppStore intra o jumătate de miliard de oameni. Apoi pe scenă a urcat Craig Federighi, vicepreședintele responsabil de dezvoltarea software, care a prezentat aproape toate produsele. El și-a început discursul cu cel mai important anunț al evenimentului – noul sistem de operare pentru iPhone și iPad.

iOS 12

Federighi a declarat că în doar șapte săptămâni, iOS 11 a fost instalat pe jumătate din dispozitivele compatibile, iar acum această cifră este de 81%.

Interesant este faptul că Apple continue să includă în lista dispozitivelor compatibile cu noul OS modele destul de vechi: tot ce funcționează cu iOS 11 poate fi upgradat la iOS 12.

 iOS 12

Reprezentanții Apple au menționat că acum s-a pus accentul pe viteză. Rezultatele sunt următoarele: viteza de lansare a camerei a crescut până la 70% și de două ori mai rapid se lansează aplicațiile în timpul execuției unor sarcini exigente. Testele au fost efectuate pe vechiul iPhone 6 Plus, au fost comparate iOS 11.4 și iOS 12.

 iOS 12

O dezvoltare logică a primit kitul de instrumente AR Kit. Adobe Creative Cloud suportă USDZ de la Apple, ceea ce ar trebui să simplifice dezvoltarea proiectelor AR. În al doilea rând, a apărut aplicația Measure. Aceasta vă permite să măsurați rapid dimensiunile la orice: o masă, o canapea, o valiză și altele. În al treilea rând, versiunea a doua AR Kit suportă mai mulți utilizatori. Aceeași scenă poate fi văzută de diferiți participanți, iar acest lucru se referă și la interacțiunea cu obiectele.

De asemenea, în iOS 12 s-a îmbunătățit căutarea după fotografii. Sistemul a învățat să distingă mai multe categorii: de exemplu, a apărut sortarea în funcție de cuvintele „muzeu”, „pădure” și altele. Acest lucru vă permite să găsiți rapid fotografiile de care aveți nevoie. În plus, există o nouă functie, similară unei reamintiri a evenimentelor de pe Facebook. Sistemul va memora în ce zi a fost realizată fotografia și va anunța, de exemplu, când a trecut un an de la crearea sa.

 iOS 12Siri a promis că va fi mai inteligentă și asa și este: în iOS 12 a apărut Shortcuts. Acestea sunt scenarii inteligente pentru utilizarea aplicațiilor terțe. Să presupunem că cumpărați în mod regulat o ceașcă de cafea în drum spre lucru – asistentul vă va sugera adăugarea widget-ului de comandă direct pe desktop.

Modul „Nu deranjați” a devenit, de asemenea, mai înțelept. Acum, când porniți smartphone-ul noaptea (să verificați ora, de exemplu), iPhone-ul nu vă va „invada” cu mesaje noi – puneți dispozitivul la loc și dormiți în continuare, iar notificările le veți vizualiza dimineața. Firește, dacă este necesar, puți vedea mesajele.

O altă funcție interesantă este restricționarea obligatorie a funcționării aplicației. Sistemul analizează ce utilizați cel mai des. Puteți seta timpul de lucru permis: două ore pe zi pentru messenger, o oră pentru rețeaua socială, o jumătate de oră pentru browser și așa mai departe. Cu puțin înainte ca limita să fie epuizată, iOS 12 vă va avertiza că timpul s-a terminat. Când veți porni aplicația, veți vedea un mesaj care indica faptul ca încălcați limitele specificate.

Dacă totuși doriți să vă uitați prin Instagram, programul poate fi deschis. Aici este vorba mai mult despre autocontrol, dar Apple oferă totuși o șansă utilizatorului să scape de amânarea unor lucruri importante stând cu smartphone-ul în mână. Și cel mai important – toate acestea sunt disponibile pentru funcția de control parental. Puteți limita timpul pentru jocuri pe iPhone-ul copilului dvs.

 iOS 12Apple a acordat o atenție deosebită animoji. Acum acestea îți recunosc și limba. De asemenea, au apărut Memoji – personajul vostru personal. Sistemul vă scanează fața și creează un om similar, căruia îi poate fi schimbat părul, figura, etc.

Apelurile video pe FaceTime pot fi făcute în grup (de până la 32 de persoane), în plus pot fi utilizate animoji în loc de fețe.

watchOS 5

Ceasurile inteligente pot fi acum utilizate ca stație radio Walkie Talkie: apăsați pe buton, dictați mesajul și cealaltă persoana îl va primi imediat.

Pentru realizările sportive veți fi motivați de sistemul de medalii, care este oferit pentru antrenamente regulate, recorduri și alte activități. Ceasul a învățat să stabilească începutul și sfârșitul antrenamentului – convenabil, dacă ați uitat să activați singuri modul dorit. Au apărut noi posibilități pentru iubitorii de alergare: Apple Watch numără pași făcuți într-un minut.

watchOS 5

De asemenea, puteți să navigați pe site-uri direct de pe ecranul ceasului: la prezentare, s-a observat că paginile se adaptează la ecranul mic. Iar pentru a chema asistentul Siri, acum e suficient să întoarceți încheietura mâinii. Îndată ce ecranul se aprinde, puteți da asistentului o comandă și nu trebuie să spuneți „Hi Siri” de fiecare dată.

Noul watchOS funcționează cu Apple Watch Series 1 și altele mai noi (primei versiuni nu-i  este oferit suport).

macOS Mojave

Pentru noul MacOS au luat numele deșertului american Mojave. Sistemul a primit un design întunecat: dacă anterior puteți vopsi în negru doar panoul de sus, acum întregul sistem a devenit mai sumbru.

macOS Mojave

Mojave sortează pe folderele fișierele care se acumulează pe desktop. În plus, o atenție deosebită este acordată funcției de previzualizare. Puteți roti imaginile direct din Finder, fără a rula aplicația necesară. Este, de asemenea, posibilă setarea de subtitrări, decuparea imaginilor și altele. A apărut posibilitatea de creare rapidă nu numai a capturilor de ecran, ci și a video-urilor.

Funcția Continuity a primit suport pentru cameră. Dacă doriți să integrați fotografia într-un colaj pe MacOS, puteți face imediat o fotografie pe smartphone și imaginea va fi transferată în fișierul dorit pe desktop.

macOS Mojave

Compania a acordat o atenție deosebită siguranței. Navigatorul Safari vă va avertiza că site-ul încearcă să vă utilizeze datele dvs. personale, iar aplicațiile încearcă să acceseze camera și microfonul. Mai mult decât atât, serviciile de publicitate și rețelele sociale nu vor putea, fără permisiunea dvs., să utilizeze blocuri de comentarii și butoanele de like-uri pentru a urmări activitățile dvs. MacOS vă va avertiza că cineva încearcă să vă spioneze.

În plus, se menționează apariția aplicațiilor Apple Home, înregistrări vocale și News pentru MacOS, precum și magazinul AppStore actualizat.

Apple a declarat că nu intenționează să combine macOS și iOS: sistemele sunt prea diferite și că, în general, aceasta nu are sens. Dar aplicațiile pentru sistemul de operare mobil vor fi mai ușor de adaptat la sistemul desktop. Setul de instrumente va apărea anul viitor.

tvOS

Cele mai puține inovații au apărut în sistemul pentru Apple TV. Consola a primit suport Dolby Atmos, iTunes va fi în curând completat cu o mare colecție de filme 4K și HDR. De asemenea, a devenit accesibil un screensaver frumos pentru Apple TV – o panoramă a Pământului, preluată de la Stația Spațială Internațională.

Toate sistemele noi vor debuta în toamnă. Iar dezvoltatorii pot începe să studieze noile iOS, tvOS, macOS și watchOS deja acum.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.