In China exista peste 400 de milioane de persoane care navigheaza pe net, fiind cea mai mare baza de utilizatori din lume

Cele mai utilizate limbi pe internet raman engleza, chineza si spaniola, arata datele statistice publicate de  Internet World Stats. La nivel global, baza de utilizatori de internet a crescut in a doua jumatate a anului trecut cu aproximativ opt procente, cea mai buna evolutie fiind inregistrata pe segmentul vorbitorilor de limba araba.

Specialistii sunt insa de parere ca topul ar putea arata total diferit peste 10 ani, cand chineza ar putea depasi limba engleza ca utilizare. De asemenea, limba araba ar putea avea o evolutie foarte buna, astfel ca desi in prezent este numai pe locul al saptelea, ar putea ocupa un loc fruntas peste 10 ani, avand in vedere ca numai o pondere mica a nativilor arabi folosesc limba materna cand navigheaza online si, in plus, au toritatile egiptene au solicitat anul trecut primul domeniu de internet intr-o limba araba.

Limba engleza ramane cea mai utilizata pe internet, potrivit statisticilor, cu o crestere de 3,57% a numarului de „vorbitori” pe web. Astfel, la finalul anului trecut limba engleza era folosita de 495,8 milioane de internauti. Nici nu e de mirare ca engleza este cea mai folosita limba din spatiul virtual, avand in vedere ca inventatorul webului este englezul Tim Burners Lee, insa o influenta importanta o are si populatia americana care navigheaza pe web.
Limba chineza este a doua cea mai folosita de utilizatorii de internet. Potrivit Internet World Stats, 407,6 milioane de persoane foloseau la finalul anului trecut limba chineza in spatiul virtual, cu 12,8% mai mult decat la jumatatea lui 2009. Cei mai multi dintre acestia sunt localizati chiar in China, datele statistice aratand ca peste 404 milioane de chinezi, respectiv o treime din populatia totala a tarii, utilizeaza internetul. 233 de milioane de persoane din China folosesc internetul prin intermediul telefonului mobil, in timp ce 346 de milioane beneficiaza de o conexiune broadband.

Comparativ cu anul 2000, baza de utilizatori de limba chineza a crescut pe internet cu 1.160%. China este deja cea mai mare piata de utilizatori de internet, insa autoritatile sunt foarte implicate in controlarea continului disponibil online pentru a evita eventualele revolte care ar putea fi generate in acest spatiu. Ca urmare a regulilor si a cenzurii impuse de guvernul de la Beijig, Google, cea mai mare companie din domeniul cautarilor online, a inchis in luna aprilie motorul de cautare google.cn. Totusi, pentru a nu pierde oportunitatea oferita de o astfel de baza de utilizatori, compania redirec­tioneaza utilizatorii din China catre motorul de cautare din Hong Kong.
Spaniola este a treia cea mai utilizata limba pe internet, fiind preferata de 139,8 milioane de internauti. Baza de utilizatori de spaniola a crescut cu 5,11% in a doua jumatate a anului trecut, potrivit Internet World Stats. Pe internet spaniola inlocuieste hindi, a treiea cea mai folosita limba in lume.

Araba – cea mai buna evolutie, franceza – cea mai mare scadere

Japoneza este pe locul al patrulea in topul celor mai folosite limbi pe inter net, cu 95,9 milioane de utilizatori, urmata de portugheza, cu 77,5 milioane de utilizatori, si germana, cu 71,7 milioane de utilizatori. Cele mai spectaculoase evolutii au fost totusi raportate pentru limbile araba si franceza.
Astfel, numarul celor care folosesc araba a crescut in a doua jumatate a anului trecut cu 22,1%, la 60,2 milioane. La polul opus, numarul „vorbitorilor” de franceza din  spatiul virtual a scazut cu peste 25%, pana la 57 de milioane.

O crestere importanta, de aproape 19%, s-a raportat si in cazul celor care folosesc limba rusa pentru navigare online, numarul acestora ajungand la 45,2 milioane la finalul anului trecut.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.