android-lime-pieCota sistemului de operare mobil Android la nivel mondial, în trimestrul I al anului curent, a fost de 74.4%. iOS se afla pe locul 2 acumulînd în ianuarie-martie 18,2%.

Cu o mare diferenţă urmează BlackBerry OS cu 3% şi Windows Phone cu 2,9%. După cum se anunţă în raportul companiei de cercetare Gartner, cota companiei BlackBerry e în declin, în 2012 aceasta deţinea 6,8%. Platforma Microsoft îşi consolidează poziţiile, dar foarte lent, pe parcursul anului trecut aceasta a cîştigat doar 1,9%.

„Pe piața sistemelor de operare există doi lideri evidenţi”, a declarat analistul Gartner, Anshul Gupta. Potrivit lui, în acest an situația de pe piață ar putea fi ușor diferită, odata cu apariţia sistemelor de operare mobile Tizen, Firefox OS și Jolla.

În topul producătorilor continuă să domine Samsung cu 30,8%. Potrivit lui Gupta, în trimestrul II, coreenii își vor consolida pozitia de lider, deoarece Noul Galaxy S4 va deveni foarte popular. În trimestrul I 2013, locul al doilea era deținut de Apple cu 18,2%. Cei drept cota companiei americane scade, în aceeaşi perioada din 2012 ei aveau 22%. Analistul Gartner consideră că urmatoarele doua trimestre vor fi foarte dificile pentru Apple, deoarece este puţin probabil ca ei să prezinte noi modele de iPhone pîna în toamnă.

Alte companii au adunat mai puţin de 5%: LG – 4,8%, Huawei – 4,4%, ZTE – 3,8%. Nokia nu a ajuns în top 5.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.