Companii și instituții din România și din alte țări din regiune au fost lovite marți de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, potrivit Bitdefender.

Noua variantă de GoldenEye a făcut deja victime în mai multe țări la nivel global, printre care România, Ucraina și Rusia.

Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari.

Toți clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața noii amenințări GoldenEye.

Recomandările specialiștilor în securitate cibernetică ai Bitdefender:

  • Faceți copii ale datelor de importanță strategică pentru a evita pierderea acestora.
  • Actualizați în regim de urgență sistemul de operare la cea mai recentă versiune.
  • Actualizați toate programele de pe calculator și evitați să folosiți software perimat.
  • Folosiți o soluție de securitate performantă și actualizată la zi.

UPDATE 28.06: Victimele trebuie să evite cu orice preț să plătească recompensa, dat fiind că adresa de e-mail a atacatorului nu mai este validă, iar cei care trimit dovada plății recompensei nu vor mai obține vreodată informațiie blocate de GoldenEye.

Există argumente care susțin ipoteza conform căreia amenințarea cibernetică GoldenEye nu a vizat câștiguri financiare, ci distrugeri de date.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.