DIFERENȚEDe dragul tehnologiei, mulţi se arată interesaţi să renunţe la butoane, însă mulţimea de fani ţine în producţie telefoanele cu taste. Pe tineri i-a cucerit instantaneu.

Pui degetul şi rulezi meniul, tot ecranul e al tău. Fanii tastaturii însă n-au dispărut, iar companiile de telefonie mobilă ştiu asta. Telefoanele de ultimă generaţie se lansează aproape în paralel, atât cu tastatură, cât şi cu touchscreen. Mulţi de fapt nici n-ar da plăcerea de a butona la un SMS pe finele atingeri ale unui ecran tactil.

Andrei Tănase a schimbat până acum peste 15 telefoane. „Le ţineam cam trei luni, până le învăţam toate secretele, şi apoi mă plictiseam. Tot ce era mai nou pe piaţă”, povesteşte tânărul care acum are un iPhone, de fapt primul lui telefon cu ecran tactil.

Recunoaşte că i-a luat ceva vreme până să se obişnuiască cu „degetul pe ecran”. „Trebuie să recunosc că am vrut să mă întorc la unul cu tastură pentru că mi se părea tare incomod şi nefiresc. Acum m-am obişnuit şi nu l-aş da nici în ruptul capului, are deja cinci luni”, mai spune Andrei. 

Dragostea pentru butoane

Carmen Boduru lucrează la o firmă de consultanţă şi vorbeşte cel puţin două ore pe zi la telefon. „Cu tastatura mă împac cel mai bine. Am luat vreo două zile de la un prieten un telefon cu touchscreen şi i l-am dat repede înapoi. Îmi dădea senzaţia că e sensibil şi eram învăţată să apăs şi să se deschidă, fără să mai plimb degetele”, explică Carmen.

Concluzia nu poate fi aceea că oamenii care preferă telefonul cu tastatură, în dauna celor cu ecran tactil, sunt în urmă cu tehnologia. S-ar putea chiar să aibă avantajul preţului.

Am comparat două telefoane la preţuri medii – în jur de 700 de lei. Dacă Nokia E63 cu tastatură e unul inteligent, la acelaşi preţ găsim un Samsung S7550 cu touchscreen care nu are sistem de operare şi se mişcă un pic mai greu.

Avantajul tastaturii mai este şi acela că nu trebuie să ai grijă tot timpul să-i ştergi ecranul sau să fii atent să nu-l zgârii. În plus, greu ratezi tasta, în timp ce la un ecran tactil mai poţi apăsa şi pe lângă. Pe de altă parte, ecranele cu tastatură virtuală par mai atrăgătoare, cu displayuri luminoase şi culori foarte puternice, iar touchscreenul îţi dă senzaţia că interacţionezi cu aparatul.

sursa: evz.ro

1 COMENTARIU

  1. […] Tastatură sau touchscreen? Mon Sep 13, 2010 0:59 am De dragul tehnologiei, mulţi se arată interesaţi să renunţe la butoane, însă mulţimea de fani ţine în producţie telefoanele cu taste. Pe tineri i-a cucerit instantaneu. Pui degetul şi rulezi meniul, tot ecranul e al tău. Fanii tastaturii însă n-au dispărut, iar companiile de telefonie mobilă ştiu asta. Telefoanele de ultimă generaţie se lansează aproape […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.