Sony Vaio P este o capodoperă din punct de vedere constructiv. Dimensiunile şi greutatea acestui computer hiper-portabil ( 245 x 120 x 19,8 mm şi 632 de grame) sunt de două ori mai mici decât ale unui netbook, soluţie mobilă considerată la ora actuală cea mai portabilă după atât de nişatele UMPC-uri sau MID-uri. Totodată, plasticul din care e fabricată carcasa încântă cu un finisaj delicat şi cu o rigiditate remarcabilă, iar balamalele pentru ajustarea unghiului de vizionare al display-ului merg ca unse, fără să scoată vreun scârţâit supărător. Aşadar, Vaio P ne demonstrează că mic şi cochet nu înseamnă neapărat şi fragil.

Urmează apoi tastatura chiclet care este la fel de mare şi bine spaţiată precum una tipică netbook-urilor de 10 inch, deşi Vaio P are ecran de 8 inch. Pentru a încăpea pe suprafaţa redusă pe verticală, Sony a mutat touchpad-ul în dreapta ecranului, imediat lângă colţul de jos, şi l-a redimensionat. Marginea lucioasă ce înconjoară ecranul este un aspirator de amprente, iar acestea se adună inevitabil în zona în care se află pad-ul.

Butoanele de click stânga-dreapta sunt separate de padul de navigare şi poziţionate de cealaltă parte, în stânga display-ului. Tot rol de click-uri au şi butoanele de sub tasta Space.

Revenind la cursor , mai există o metodă interesantă prin care îl puteţi controla – cu ajutorul trackball-ului senzitiv amplasat aproape de centrul tastaturii, între tastele G, H, B şi N. Ţineţi degetul pe el şi apăsaţi uşor către direcţia dorită. Această alegere cere puţină răbdare necesară acomodării. Cei care au la telefonul mobil un trackball similar (Samsung Omnia, Nokia E72, BlackBerry Bold etc.) şi sunt familiarizaţi cu el nu vor întâmpina niciun fel de probleme.

Încheiem capitolul „Design şi construcţie”, menţionând interfeţele de conectare oferite de Vaio P: pe latura din stânga avem alimentarea, un port USB 2.0, jack-ul de 3,5 mm dedicat căştilor şi switch-ul pentru Wi-Fi. Pe dreapta se află un alt port USB 2.0 şi o interfaţă proprietară Sony pentru conectarea unui replicator de porturi, adică un fel de hub ce permite conectarea unui adaptor video sau ethernet.

Este clar ce vor aprecia domnişoarele aici: aspectul minion, finisajele de calitate, confortul în utilizare şi evident brand-ul inscripţionat pe carcasă.

Spre deosebire de design unde am întâlnit multe lucruri deosebite, pe partea de hardware şi performanţe Sony Vaio P este destul de previzibil. Vine cu o configuraţie gândită în jurul platformei Atom ce are marele avantaj de a folosi un sistem de răcire pasivă, de unde rezultă că netbook-ul Sony este 100% silenţios în utilizare. Detaliată, configuraţia arată astfel:

 • Procesor Intel Atom Z540
 • 2 GB RAM
 • Ecran de 8 inch, 1600 x 768 pixeli
 • Video Intel GMA 500
 • 64 GB SSD
 • 3G (slot pentru SIM), Wi-Fi, Bluetooth
 • GPS, accelerometru, busolă digitală
 • Webcam
 • Cititor de carduri SD, Memory Stick
 • OS Windows 7 Home Premium

Vaio P nu e proiectat pentru performanţă. Este un instrument de blogging, de browsing şi office la nivel de verificat mail-uri când eşti pe drum sau dacă ocupi un post atât de important încât până şi în concediu trebuie să fii la curent cu tot ce mişcă în firmă.

Din cauza numărului foarte mare de pixeli înghesuiţi pe un panou wide de 8 inch, citirea şi editarea documentelor sau paginilor Web se face cu dificultate. Sony a introdus însă o tastă suplimentară care alternează rezoluţia nativă cu una mai adecvată activităţilor office: 1280 x 600 pixeli. Lecturarea documentelor se poate face şi în mod portrait, prin rotirea netbook-ului la 90 de grade. Accelerometru va detecta schimbarea de poziţie şi va ajusta automat imaginea de pe ecran.

În fine, GPS-ul integrat are rolul de a ajuta la detectarea coordonatelor în aplicaţia VAIO Location Search pentru a putea descoperi punctele de interes din zonă.

Plusuri şi minusuri

[+] Design şi construcţie de excepţie
[+] Trackball optic
[+] Tastatură chiclet comodă
[+] Rezoluţie foarte mare a ecranului
[+] Stocare pe SSD
[+] GPS, accelerometru, 3G

[-] Performanţe multimedia modeste;
[-] Preţul.

sursa: go4it.ro

1 COMENTARIU

 1. […] Sony Vaio P sau cum cucereşti o domnişoară cu un gadget Thu Aug 12, 2010 9:11 am Sony Vaio P este o capodoperă din punct de vedere constructiv. Dimensiunile şi greutatea acestui computer hiper-portabil ( 245 x 120 x 19,8 mm şi 632 de grame) sunt de două ori mai mici decât ale unui netbook, soluţie mobilă considerată la ora actuală cea mai portabilă după atât de nişatele UMPC-uri sau MID-uri. Totodată, […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.