Compania Intel a prezentat oficial primul SSD care utilizează un tip complet nou de memorie 3D XPoint – Optane DC P4800X. Acest model are o capacitate de 375 GB, este disponibil sub forma unui card de extensie, care este compatibil cu PCI Express 3.0 sau mai nou și este proiectat să proceseze volume mari de date.

3D XPoint este un nou tip de memorie pentru SSD-uri dezvoltată de companiile Intel și Micron. Până în prezent, despre aceasta nu se cunoaște prea mult. Încă în 2015, reprezentanții Intel au anunțat că 3D XPoint va fi de 1000 de ori mai rapidă decât memoria NAND și de 10 ori mai densă decât DRAM. În cadrul prezentării, Intel a demonstrat că latența memoriei 3D XPoint nu depășește 10 ms, care este de aproximativ 1/1000 față de indicele memoriei NAND, sau 1/10 – în cazul DRAM.

Caracteristica importantă a unității Intel Optane SSD DC 4800X, care funcționează în conformitate cu protocolul de schimb de date NVMe, este faptul că aceasta poate executa 550 de mii de operații de intrare-ieșire pe secundă la citire și 500 mii de operații la înregistrare. SSD-ul menține latență scăzută în timp ce executa sarcini permanente, în timp ce alte soluții demonstrează performanțe mult mai slabe în acest regim. Astfel 4800X este o soluție extrem de utilă de cache a datelor pentru servere. Intel, de asemenea, menționează un alt avantaj al noii sale creații – posibilitatea de a rescrie fiecare octet de date. Spre deosebire de memoria flash, care se uzează fizic, ca urmare a operațiunilor de rescriere, în cazul memoriei 3D XPoint aproape că nu are nici un efect.

Optane SSD DC 4800X poate fi utilizată drept memorie suplimentară RAM, datorită tehnologiei Intel Memory Drive. Această soluție integrează unitatea de stocare în calitate de DRAM. Prețul declarat al mediului de stocare este de 1520 de dolari.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.