Primul mp3 player al companiei Apple împlineşte anul acesta 10 ani. iPod-ul clasic nu a mai fost îmbunătăţit din 2009 cind i s-a mărit capacitatea de stocare de la 120GB la 160GB. În magazinul online al companiei Apple, timpul de livrare al dispozitivului a fost mărit de la 24 de ore la trei zile, iar câţiva distribuitori importanţi din SUA au anunţat că mai au foarte puţine iPod-uri în stoc, ceea ce a dus la speculaţii potrivit cărora producţia lui ar putea fi întreruptă în curând. „IPod-ul este, în esenţă, terminat”, crede Alice Enders, o consultantă media a companiei Enders Analysis. „Vânzările sunt în scădere de ceva timp”, a mai adăugat ea, precizând că Apple şi-a îndreptat atenţia către dispozitive precum iPhone sau iPad, care au adus companiei un profit record de 20 de miliarde de dolari.

iPod-ul a fost lansat in septembrie 2001, da, la doar citeva zile după atacurile teroriste.
Circumstanţele lansării iPodului nu au fost favorabile pentru produs, scriu jurnaliştii de la The Guardian. La doar citeva zile după atacurile teroriste din septembrie 2001, un comunicat de presă al companiei Apple anunţa ” dezvăluirea unui dispozitiv revoluţionar”, despre care preciza doar că nu este un Mac.
Steve Jobs a gindit o strategie prin care produsele companiei să fie integrate în jurul Mac-ului, celebrul computer introdus în 1984. Ideea lui Jobs a fost să plaseze Mac-ul în mijlocul unui „ecosistem digital „, astfel încit toate dispozitivele noi să poată fi conectate la el. Primul astfel de dispozitiv a fost iPod-ul. „De ce muzică? Cu toţii iubim muzica şi este întotdeauna plăcut să faci ceea ce iubeşti”, a explicat Steve Jobs. „Este un target imens, nu cunoaşte bariere şi nu există niciun lider de piaţă. Nimeni nu a găsit încă reţeta perfectă pentru muzica digitală”, a mai spus el în legătură cu decizia Apple de a lansa un mp3 player.
IPod-ul putea să memoreze 1000 de piese, se încărca într-o oră şi costa aproape 400 de dolari . La momentul lansării era compatibil doar cu computerele Mac, ceea ce a stirnit numeroase critici. Blogurile de tehnologie s-au umplut de ironii precum: acronimul iPod vine de la „idioţii stabilesc preţurile produselor noastre” (idiots Price Our Devices) sau de la „pretind că este un dispozitiv original” (I Pretend it’s an Original Device) – referinţe la faptul că iPodul nu a fost nici primul şi nici cel mai ieftin player de muzică.

La ora actuală, iPhone-ul a înlocuit iPod-ul. Telefonul înregistrează un mare succes datorat în mare parte aplicaţiilor sale şi nu muzicii. „Piaţa americană de muzică digitală pare să fie anostă”, spune Alice Enders, de la Enders Analysis. „Problema actuală este că peste 75% din muzica vindută în SUA este pe CD-uri”, explică ea.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.