Ivy Bridge este versiunea pe 22 nm a familiei de procesoare Sandy Bridge, apreciate pentru nivelul de performanţă competitiv şi consum de energie redus.

Trecerea la procesul de fabricaţie pe 22 nm are o importanţă mult mai mare pentru Intel deoarece, dă startul unei noi ere în industria microprocesoarelor, prin introducerea tehnologiei tranzistoarelor 3D.

Potrivit Intel, tranzistoarele 3D sunt cu până la 37% mai performante decât cele planare, folosite în actuala generaţie de procesoare pe 32 nm. Mai mult decit atit, sporul de performanţă este obţinut cu voltaje mai mici decit cele necesare pentru procesoarele actuale, fapt ce reduce consumul de energie chiar şi cu 50%.

Procesoarele Ivy Bridge mostenesc în mare parte micro-arhitectura Sandy Bridge, dar cu un număr semnificativ de îmbunatatiri. Astfel, sporul de performanta în comparaţie cu actuala generaţie de procesoare Core i3/i5/i7 va fi de aproximativ 20 % pentru nucleele de calcul şi 30 % pentru interfaţa grafică integrată.

În timp ce interfaţa grafică integrată primeşte suport pentru specificaţiile DirectX 11 şi tehnologiile OpenCL 1.1, pentru instalarea unei soluţii grafice dedicate avem la dispoziţie conectivitate PCI Express 3.0 x16. Pentru periferice avem la dispoziţie şi un controller PCIe 2.0 x4.

Deşi producţia de masă este demarată chiar de la sfârşitul acesui an, primele procesoare din familia Ivy Bridge şi sisteme PC / laptop bazate pe acestea vor ajunge în magazine abia din primăvara anului viitor, în lunile martie-aprilie.

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.