În cursa creării echipamentului pentru inteligență artificială, Intel a apelat la un tip de procesoare mai puțin cunoscute – cipuri neuromorfice care simulează creierul uman, dar, în practică, acestea nu au demonstrat avantajele lor față de procesoarele obișnuite. Recent, compania a anunțat propriul cip neuromorfic, cu numele de cod Loihi.

La fel ca toate procesoarele neuromorfice existente, în locul calculului binar, al combinațiilor de 1 și 0, Loihi funcționează prin emiterea de fluxuri de date între ‘neuroni’, similar modului de activitate al creierului. Spre deosebire de procesoarele obișnuite, acești neuroni nu sunt controlați de „ceasul central“, care reglează calculele lor la apariția semnalului, dar pot fi incluși în funcțiune la necesitate.

Astfel de diferențe structurale fac ca chipurile neuromorfice să fie mai eficiente decât procesoarele moderne. Ele consumă de o mie de ori mai puțină energie, ceea ce reprezintă un avantaj imens pentru utilizarea AI. În ciuda acestui fapt, procesoarele nu au prezentat încă rezultate reale în afara laboratorului. Ele s-au dovedit a fi eficiente în diferite studii, dar nu în măsura în care sa fie utilizate în produsele de consum. Desigur, Intel este conștient de acest lucru. Pentru dezvoltator acest chip nu este doar o nouă cercetare, ci și o luptă cu concurenții cum a fi Nvidia, AMD, Google și a alte companii implicate în dezvoltarea procesoarelor pentru AI.

Loihi este un procesor multi-core, construit folosind procesul de fabricație de 14 nm. Fiecare nucleu poate funcționa independent de ceilalți. Acesta include un mecanism de învățare format din 130 de mii de neuroni și 130 de milioane de sinapse. Compania notează că cel mai mare potențial al cipului este utilizarea acestuia în vehiculele fără pilot și sistemele de conducere autonomă. Intel va livra procesoare neuromorfice Loihi universităților și instituțiilor de cercetare în prima jumătate a anului 2018.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.