Calculatoarele traditionale recunosc informatia sub forma de biti: combinatii ale valorilor 0 si 1. Un calculator cuantic foloseste cubiti: operand in superpozitie, un cubit exista in toate starile simultan, inclusiv unele intermediare. Astfel, un cubit poate avea 70% valoarea 1 si 30% valoarea 0, sau 53,23% valoarea 0 si 46,77% valoarea 1. Si toate acestea in acelasi timp.

Teoretic e capabil sa recunoasca instantaneu orice bucata de informatie, ceea ce face ca un calculator de 250 de cubiti sa contina mai multe date decat toate particulele din univers.

IBM crede ca e pe cale sa realizeze o noua revolutie in calculatoare. Acum in cele cuantice. Sistemele cuantice ar putea avea ramificatii serioase in stiinta, tehnologie, medicina si securitate – mai ales ca ar putea incerca toate parolele posibile pentru a accesa un cod intr-o singura secunda.

Deocamdata, aceste calculatoare cuantice sunt mai mult de domeniul SF-ului. In primul rand materialele sunt afectate foarte usor de caldura sau radiatii. Cercetatorii incearca de mult timp sa produca qubiti cu suficienta “integritate” astfel incat raspunsurile sa fie bune.

IBM a anuntat ca a realizat o serie de metode pentru realizarea cu usurinta a unui qubit, ba chiar ii mentine si chiar creste integritatea pana la un punct considerat standardul minim cerut de comunitatea oamenilor de stiinta. Grupul a folosit unele dintre cele mai puternice materiale de inghetat din lume. Prin asta se izoleaza totul pentru a mentine starea cuantica cit mai mult.

Cubitul IBM este tridimensional, superconductor si are o durata de viata de circa 100 de microsecunde. O nimicnicie pentru noi toti, dar aproape o eternitate pentru un computer care teoretic stie totul. Acum nu ramane decat ca cercetatorii puna in aplicare totul. Iar partea cea mai frumoasa e ca IBM a realizat cubitii sai folosind tehnologii traditionale comerciale, ceea ce inseamna ca imediat ce se sparge limita finala, va fi posibil ca tehnologia sa fie pusa in practica foarte rapid.

“Ne vedem construind un calculator cuantic”, spune Jay Gambetta, cercetator la grupul IBM care se ocupa de calculatoare cuantice.1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.