În cadrul conferinței pentru dezvoltatori, Google I/O 2017, reprezentanții companiei au povestit cum se vor schimba produsele lor: o nouă versiune de Android, inteligență artificială, Google Photos și Assistant, și multe altele.

Realitatea Virtuală

Platforma pentru VR cu denumirea Daydream Google a fost prezentată la conferința din anul trecut. Ieri, compania a anunțat că aceasta va fi suportată de smartphone-urile Galaxy S8 și S8+, precum viitorul model de top de la LG.

Împreună cu partenerii de la Qualcomm, HTC și Lenovo, Google lucrează asupra unor dispozitive standalone pentru realitatea virtuală. Ele vor avea propriul ecran, partea hardware încorporată, precum și o mulțime de senzori pentru poziționarea în spațiu. Prețul și data lansării dispozitivelor nu au fost anunțate. Se presupune că gadgetul va costa 600-700 de dolari.

În ceea ce privește realitatea augmentată, a fost menționat sistemul de poziționare și citire a etichetelor spațiale în clădiri. Util în hipermarketurile mari, unde dispozitivul va putea stabili un traseu spre produsul dorit. Realitatea augmentată, de asemenea, va fi utilă în școli, unde va putea fi demonstrată structura ADN-ului direct pe podeaua clasei, cu ajutorul smartphone-ului.

 Android O

Noua versiune de Android se va concentra pe reducerea consumului de energie, viteza de pornire, performanță, stabilitate și securitate. Pentru cea din urmă, a apărut un instrument special numit Google Play Protect. Compania deja scanează toate aplicațiile din magazin contra malware, dar pentru a demonstra acest lucru, vor apărea etichete că aplicația este de încredere.

Google susține că dezvoltatorii Android O au reușit sa accelereze în mod semnificativ timpul de pornire al sistemului. Aplicațiile, de asemenea, vor rula mai rapid. Acesta este rezultatul unor ample schimbări în kernel-ul sistemului.

Aplicațiile de fundal, precum și urmărirea locației, vor consuma mai puține resurse în momentele în care nu este nevoie. Acest lucru ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra autonomiei dispozitivelor Android.

Pe lângă aceasta, interfața Android a primit câteva îmbunătățiri mici, dar utile. Iconițele cu ajutorul unor „puncte“ vor semnala despre notificațiile apărute. O apăsare lungă pe iconiță va deschide notificarea.

În toate aplicațiile va apărea completarea automată a câmpurilor. De exemplu, sistemul va propune indicarea automată a adresei de e-mail în câmpul pentru e-mail, sau adresa fizică în câmpurile corespunzătoare. Anterior, această functie a fost implementată numai în Chrome. Selectarea textului, link-urilor și a numerelor de telefon va fi mai ușoară, iar sistemul va oferi în mod automat aplicația pentru a utiliza informația selectată.

În plus, Google a încercat încă o dată să rezolve problema defragmentării sistemului cu ajutorul arhitecturii „modulare“. Aceasta trebuie să ușureze, pentru dezvoltatori, actualizarea Android-ului la cea mai recentă versiune.

Prima versiune beta publică Android O a fost lansată ieri. Versiunea finală trebuie așteptată mai aproape de toamnă. Apropo, numele acestei versiuni asa și nu a fost anunțat.

Android GO

Pentru țările emergente, Google a încercat să creeze o platformă de buget accesibilă -Android GO. Aceasta este destinată dispozitivelor unde pentru sistem poate fi alocat nu mai mult de 512 MB de RAM. Pentru aceste gadget-uri va apărea o versiune specială a Google Play cu aplicații optimizate. Acestea vor fi mai puțin exigente față de hardware și vor consuma mai puțin trafic.

 Google Assistant

Una dintre principalele noutăți ale prezentării, pe care publicul a primit-o cu aplauze, este că Google Assistant va apărea pe iPhone. Desigur, aici aplicația nu va putea seta o alarmă sau rula în mod continuu în fundal, ca un asistent complet funcțional.

Acum Google Asistent s-a învățat să cumpere lucruri pe internet și facă comenzi de produse alimentare fără a fi nevoie de a vizita alte site-uri. În acest scop, compania semnat parteneriate cu zeci de servicii populare în SUA. Este suficient o dată să salvezi numele, adresa și datele cardului bancar, pentru ca apoi, într-o conversație cu asistentul, să comanzi o pizza. Assistant va afișa meniul, va propune băuturi, iar tranzacția financiară poate fi închisă prin intermediul amprentei.

 Google Lens

În mai multe produse ale companiei va începe să funcționeze tehnologia Google Lens. Aceasta recunoaște obiectele spre care este îndreptată camera și oferă informații utile despre ele. De exemplu, îndreptați camera smartphone-ului spre login-ul și parola rețelei Wi-Fi, și autentificarea se va face automat.

 Google Home

O atenție deosebită a fost acordată prezentării boxei Google Home cu asistent.

Printre noile funcții Google Home trebuiesc remarcate: adăugarea de notificări despre evenimentele importante din calendar, planificare zboruri, traficul pe ruta obișnuită, etc. Boxa nu va reda nici un sunet, pe aceasta doar vor apărea lumini de notificare, iar proprietarul va putea întreba: „Ce s-a întâmplat?“. După care va primi un răspuns sub forma unei notificări vocale.

Boxa inteligentă va putea fi utilizată pentru apeluri. Este suficient să-i ceri să apeleze persoana dorită și sistemul va găsi contactul dorit, și îl va apela. Pentru această funcție va fi utilizat un număr privat, dar la dorință utilizatorul poate atașa și propriul număr.

 Învățarea Automată

Anul trecut, Google a dezvăluit propria platformă hardware pentru sistemele de învățare automată – Tensor Processing Unit. Aceasta a fost utilizată atât pentru procesarea interogărilor de căutare, cât și pentru îmbunătățirea serviciilor, cum ar fi Google Translate, Google Foto, și altele, unde poate fi utilizată inteligența artificială. TPU a fost proiectat special pentru o mai bună compatibilitate cu TensorFlow – biblioteca oupensorce pentru învățarea automată.

Ieri compania a prezentat a doua generație TPU – soluția cloud din hardware și software, care stă la baza celor mai ambițioase tehnologii ale companiei legate de AI și învățarea automată. Sistemul a fost pus în funcțiune pe platforma Google Computer Engine, care poate fi închiriată de către alte companii și dezvoltatori. Performanța TPU este de 180 teraflopi.

Google a promis că va oferi acces liber la cluster-ul din 1000 TPU companiilor și cercetătorilor care vor fi gata să publice rezultatele lor, sau chiar să ofere acces la codul sursă.

Google Photos

Serviciul Google Photos este incredibil de popular. Zilnic pe serverele companiei sunt descărcate 1,2 miliarde de imagini. Și de aceea nu este surprinzător faptul că Google continuă să ofere noi funcționalități pentru această aplicație. În special, galeria a fost învățată, cu un singur click, să partajeze imaginile peroanelor care sunt prezente în ele.

De asemenea, a fost adăugată funcția de a partaja albume întregi pentru anumiți utilizatori. În timp, albumul va fi actualizat automat cu imagini noi. Acest lucru poate fi util pentru crearea unei arhive a familiei, atunci când imaginile cu copii sunt partajate automat de pe contul soțului către soție.

Funcția, care funcționează numai în Statele Unite, le va permite americanilor să imprime o carte cu fotografiile selectate.

În viitorul apropiat, serviciul va putea elimina obiectele nedorite din imagine

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.