Da… , Steve Jobs aseara iarasi a uimit lumea, nu numai prin noul gadget – iPad 2, dar si prin faptul ca in pofida starii de sanatate, a prezentat cu intuziasm produsul companiei, asa cum o facea acum 27 de ani in urma,  prezentind Apple Macintosh.

Steve Jobs a aparut pe scena in aplauzele tuturor si a zis „Avem ceva important de anuntat astazi si nu am vrut sa lipsesc. Am lucrat destul la acest proiect si nu vreau sa ratez tocmai ziua de azi”.

2010 – anul iPad

Prezentarea incepe cu cateva informatii ajutatoare, Apple incercind sa isi arate succesul sau:
 • iBooks: peste 100 milioane de carti descarcate, chiar adaugandu-i-se Random House cu 17.000 de titluri. In total, pe iBooks sunt prezenti peste 2.500 de edituri.
 • iTunes: magazinul online de muzica si continut video a depasit 200 milioane de conturi si este acum disponibil ni trei variante (iTunes, App Store si iBookstore)
 • App Store: peste 2 miliarde de dolari platiti catre creatorii de aplicatii
 • iPhone: peste 100 milioane de terminale au fost vandute

2010 a fost fara indoiala anul iPad, deoarece au fost vandute 15 milioane de bucati in doar 9 luni, generand pentru Apple venituri de 9,5 miliarde de dolari.

„Nu am avut niciodata pana acum un asemenea produs, care sa fie acceptat de piata atat de repede. Avem 90% cota de piata pe tablete, iar competitia este deja facuta knock-out”, a spus el.

Ca argument pentru ultima afirmatie, Jobs spune ca exista peste 65.000 de aplicatii pentru iPad, in timp ce pentru celelalte tablete exista in medie 100 de aplicatii.

Un nou hit in colectia Apple

Steve Jobs spune: „Suntem aici pentru a vorbi despre al treilea produs al nostru din gama post-PC. Mai intai a fost iPod (2001), apoi iPhone (2007), iar apoi iPad (2010). Mare parte din veniturile noastre provin din aceste produse”. Apoi a rememorat cate ceva despre iPad, pe care l-a descris drept „un produs magic, la un pret incredibil”.

Cu ce vine nou iPad 2 ?

„Vrem sa construim pe succesul din 2010. Pentru ca nu vrem ca 2011 sa fie anul copycat, prezentam acum iPad 2. Un produs nou, cu design nou, redefinit de la zero, nu imbunatatiri marginale” spune Jobs.

Caracteristici tehnice:

 • noul procesor A5 dual core, de doua ori mai rapid decat A4 (de pe iPad 1)
 • grafica se incarca de 9 ori mai repede
 • acelasi consum de energie (10 ore)
 • camere pe ambele parti
 • giroscop
 • posibilitate de conectare HDMI (cu un adaptor de costa 39 dolari)
 • grosime mai mica: 8,8 mm fata de 13,4 mm
 • greutate mai mica: de la 680 grame la 590 grame
 • disponibil in doua culori: alb si negru
 • pret: incepand cu 499 dolari (cinci din sase modele sunt sub pretul celei mai ieftine tablete a concurentei, Motorola Xoom de 799 dolari)
 • se poate achizitiona o husa inteligenta, magnetica, ce poate avea rol de sustinere pe verticala sau poate ridica usor tableta pe orizontala (disponibila din poliuretan – 39 dolari sau piele – 69 dolari)
 • disponibil in SUA din 11 martie, iar in alte 26 de tari din 25 martie

Caracteristici software:

 • sistem de operare: iOS 4.3
 • browserul de internet Safari si JavaScript merg de doua ori mai repede
 • posibilitate de accesare prin WiFi a continutului descarat de pe iTunes pe un alt calculator.
 • imbunatatiri programul AirPlay: slideshow pentru poze, aplicatii non-Apple pot reda acum continut audio si video
 • buton pentru mute sau rotirea imaginii
 • hotspot personal: posibilitatea de a se conecta la internet printr-un iPhone 4, via WiFi

Inima tabletei noi e un procesor Dual Core A5  1GHz (de doua ori mai rapid decat A4)  si performanta grafica a procesorului depaseste A4 de 9 ori. Dar ecranul dispozitivului nu a fost supus unor modificări.

iPad 2 a primit două camere: una frontala VGA 480p si una montata in partea din spate HD 720p şi insusi tableta a devenit cu 33% mai subţire: 8,8 mm în loc de 13,4 mm. Greutatea unităţii de asemenea, a scăzut la 600 g, cu 100 g mai uşor fata de iPad1.

Noua tableta vine cu posibilitate de conectare HDMI (cu un adaptor de costa 39 dolari), care vă permite să vă conectaţi televizorul şi simultan incarcarea bateriei de la priza.

În iPad 2 apare un nou procesor, 2 cameret şi giroscop , mai subtire, dar compania a reusit sa salveze viata a bateriei la acelaşi nivel – 10 ore. Costul unui nou comprimat, de asemenea, nu sa schimbat:

 • cele mai ieftine versiune doar cu Wi-Fi şi 16 GB  – 500 dolari;
 • cel mai avansat model cu suport 3G şi un hard de 64 de GB – 830 dolari.

Modelele 3g vor fi de două tipuri:

 • simplu, cu suport pentru UMTS / HSDPA / HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM / EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz);
 • pentru Verizon, cu suport pentru CDMA EV-DO Rev A (800 şi 1900 MHz).

Steve Jobs a spus ca 5 din 6 modele sunt mai ieftine decit 800 dolari, în mod clar arătind spre un preţ umflat al Motorola Xoom.

Cea mai interesant este că vinzările vor incepe pe 11 martie. Dispozitivul va fi disponibil în două culori, şi ambele versiuni vor fi disponibile îndata.

Printre accesoriile adăugate e o husă de protecţie a ecranului iPad Smart Cove, făcută dintr-un material magnetic, care se poate folosi inclusiv ca suport. Husa de plastic va fi disponibila la 40$ şi de piele – 70 $.

Al doilea anunt important a fost lansarea iOS 4.3. In acest sistem de operare a fost crescuta simptitor rapididatea navigarii pe internet, mai fiind adaugata functia de accesare a intregului continut iTunes prin intermediul Wi-Fi .

A fost inbunatatit AirPlay. Acesta suportă acum redarea conţinutului  pe Apple TV.

Pentru a lucra cu datele obtinute de camerele tabletei, Apple a integrat doua aplicatii. Prima e  FaceTime pentru comunicarea între iPhone iPod Touch, Mac, prin intermediul Wi-Fi.

Iar a doua – Photo Booth pentru diverse efecte video în timp real. A5 poate manipula pana la 9 fluxuri simultan. Apropo, a apărut si butonul mute ca adaugare la reglarea volumului.

Pe 11 martie printre aplicatiile din App Store va fi o nouă versiune de iMovie pentru editare video si GarageBand pentru compune melodii. Ambele programe sunt concepute pentru iPad şi va costa în App Store de 5 $.

iPad-ul in anul precedent a fost un blockbuster din punct de vedere al vinzarilor, a creat practic o noua piata si a luat pe sus concurenta, declansand aparitia unui val de produse similare care inca isi fac aparitia in diverse colturi ale lumii. Vom vedea, va reusi compania Apple sa lase praf concurentii in urma sa.

sursa: ITMOLDOVA

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.