Samsung va trebui să plătească companiei Apple circa 1 miliard de dolari ca despăgubiri pentru încălcarea unor brevete, potrivit deciziei anunţate vineri de un tribunal federal din California. Suma decisă pe post de despăgubire este mult sub cele 2,5 miliarde de dolari cerute de Apple.

După ce au examinat aproximativ 700 de plângeri depuse de Apple şi Samsung privind violarea unor brevete, juraţii au declarat compania sud-coreeană Samsung vinovată că a încălcat mai multe brevete Apple, potrivit presei internationale.  Acesta este cel mai mare proces pentru încălcarea brevetelor intentat de decenii în Statele Unite.

În acelaşi timp, au fost respinse drept nefondate acuzaţiile Samsung, potrivit cărora şi Apple ar fi încălcat unele dintre brevetele sale.

Samsung a anunţat sâmbătă că va face recurs la decizia de vineri a tribunalului federal din California prin care este obligată să plătească rivalilor de la Apple suma de 1,051 miliarde de dolari.

Apple a dat în judecată Samsung anul trecut, susţinând că sud-coreeni au copiat design-ul şi aspectul iPhone şi iPad. Samsung, la rândul său, a intentat proces rivalilor americani pe motiv că aceştia i-ar fi încălcat brevetele din domeniul tehnologiilor de comunicare wireless.

„Este trist că legea poate fi manipulată astfel încât să îi oferi unei companii monopol asupra unui dreptunghi cu colţuri rotunjite.Verdictul de astăzi nu este o victorie pentru Apple, ci o pierdere pentru consumatorii americani”, au declarat cei de la Samsung.

Acţiunile Apple au crescut cu 2% după anunţarea verdictului şi au ajuns la un nivel record de 675 de dolari.

Decizia acesta poate duce la interdicţia de vânzare pentru unele produse Samsungîntre care telefoanele Galaxy şi tableta Galaxy Tab, şi va consolida poziţia dominantă a Apple pe piaţa gadget-urilor. Principalele patente copiate de Samsung sunt cele care vizează funcţia de „multitouch”  şi ‘bounceback”, inventate de cei de la Apple.

Mai multe companii care vând smartphone-uri bazate pe sistemul de operare Android de la Google ar putea fi date, la rândul lor, în judecată de către Apple.

Companiile producătoare de telefoane mobile cu Android vor decide probabil să schimbe OS-ul, de frică să nu ajungă şi ele în sala de judecată. Verdictul în procesul Apple vs. Samsung este o lovitură la fel de dură pentru Android precum este si pentru Samsung.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.