Site-ul The Age a dezvaluit „un mic secret” al robotului american de pe Marte – Curiosity. Faptul ca laboratorul spatial functioneaza pe baza de plutoniu-238 se cunostea si inainte. Nu se divulga doar originea combustibilului nuclear. Acest element se producea in SUA, URSS si in Rusia, dar acum nu il produce nici o tara.

Dupa cum anunta The Age, robotul functioneaza cu plutoniul de la o instalatie sovietica nucleara. Anterior pe astfel de dispozitive de obicei se foloseau panouri solare. Doar citeva sonde spatiale (de exemplu, Voyager) la fel utilizeaza in calitate de combustibil elemente radioactive, deoarece se afla prea departe de Soare.

Curiosity este echipat cu opt rezervoare umplute cu plutoniu-238. Acest element este foarte radioactiv, dar nu este periculos daca nu te atingi de el.  Perioada de injumatatire a plutoniului-238 este de aproape 88 ani, ceea ce inseamna ca energia degajata de acesta ajuge robotului pentru zeci de ani. Combustibilul nuclear nu numai ca ofera energie pentru toate dispozitivele Curiosity, dar si pastreaza temperatura necesara pentru functionare.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.