340007

Situația instabilă în economie, deficitul componentelor la nivel mondial, popularitatea în creștere a tabletelor și cererea mică pentru Windows 8 au dus la scăderea livrarilor de PC-uri la nivel mondial în trimestrul II 2013. Potrivit calculelor companiei IDC, din aprilie și pînă în luna iunie, au fost livrate 75.6 milioane de PC-uri, cu 11,4% mai puțin decît în ​​aceeași perioadă a anului 2012.

Această cifră include desktop-urile, laptop-urile și stațiile de lucru. În trimestrul II cei mai importanți producatori au livrat mai puţine PC-uri față de aceiași perioadă din în anul trecut, deși unii au reușit să își crească cota în comparație cu concurenții.

De exemplu, Lenovo a detronat compania Hewlett-Packard, care ocupa aceasta pozitie, după volumul vînzărilor, din 2006. Pe locul al treilea a rămas Dell. Printre motivele succesului Lenovo experţii numesc poziția puternică a companiei în țara de origine – China.

Piața de PC-uri din SUA a suferit cel mai puțin (-1.9%). Aici, HP și-a păstrat titlul de cel mai mare producător (4 milioane de PC-uri livrate ), deși diferenta fata de Dell (3,8 milioane), nu este acum atît de mare. Pe locul al treilea se află Apple cu 1,8 milioane.

Declinul pieţei globale a PC-urilor a fost înregistrat și de către Gartner. Cifrele din raportul companiei sunt aproximativ aceleași: 76 milioane de computere livrate în al doilea trimestru și o scădere de 10,9%. Gartner a anuntat în SUA o scădere mai mare faţă de IDC a numarului de Mac-uri livrate – 4,3%. Însă aici experţii includ în datele lor şi tabletele hibrid cu Windows 8, care cu o tastatura detasabilă se transformă într-un laptop. Tabletele obişnuite nu au fost luate în calcul.

Analiștii se așteaptă ca rata de declin a pieței de PC-uri va încetini.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.