Newton MessagePad este printre primele produse cu care Apple a incercat sa intre pe piata dispozitivelor mobile. Compania a pus mari sperante pentru acest proiect, dar s-a terminat totul cu un mare esec. Cu toate acestea,  device-ul are o importanta deosebita, deoarece iPhone-urile și iPad-urile si acum folosesc careva idei concepute initial pentru Newton MessagePad. Despre aceasta a vorbit ex-CEO-ul Apple, John Sculley, in discursul sau de la conferinta SFTA.

Scully a vorbit si despre aparitia arhitecturii AMR pentu procesoarele mobile, care pina la Newton pur si simplu nu exista. Prin eforturile depuse de Apple, Acorn Computers si VLSI a fost creat procesorul ARM6, care a devenit parte componenta a MessagePad. Pentru a intelege cit de importanta a fost crearea unei astfel de arhitecturi, putem remarcat ca in iPhone si in prezent se folosesc ideile prevazute in ARM pentru Newton.

Newton MessagePad, potrivit Scully, a fost conceput ca un dispozitiv mobil capabil sa afiseze grafica, ce nu ceda celei din Macintosh. La acel moment nu exista nici un procesor capabil sa efectueze asa ceva si sa incapa intr-o carcasa atit de mica. Astfel, s-a nascut proiectul ARM6, in care Apple a investit resurse imense.

Larry Kessler, unul dintre conducatorii grupului de dezvoltare Newton, atunci a prezentat ideea de a crea propriul microprocesor Apple. Aceasta idee a supravietuit pina in zilele noastre si acum in iPhone 5 sta un cip proiectat de catre Apple.

Desigur, arhitectura ARM a aparut cu mult timp inainte ca Apple sa se intereseze de ea, insa anume compania din Cupertino a devenit acel investitor care a accelerat evolutia acesteia si a contribuit la iesirea ei pe piata mondiala.

Sursa: Next Web

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.