Eldar Murtazin, analist la Mobile Research Group, si-a impartasit gindurile sale despre multiplile scandaluri care insotesc lansarea iPhone 5. Potrivit lui, Apple inca nu si-a dat seama ca fara Steve Jobs „companiei nu-i vor fi iertate multe lucruri„. „Charisma lui Jobs a fost pentru Apple ca un scut, pe el il iubeau si tot atit de mult il si urau. Dar in el vedeau o persoana care era capabila de actiuni drastice”, a declarat expertul.

Potrivit lui Eldar Murtazin, Steve Jobs nu are in companie un loctiitor, de aceea aceasta treptat isi pierde aura pe care el a creat-o. „Din pacate aceasta poveste se termina si Apple se transforma intr-un producator mare, de succes, dar fara nici o magie”, scrie jurnalistul Mobile-review.

Referindu-se la defectul in iPhone 5, analistul a indicat model de business la care adera Apple, spre deosebire de concurentii sai. Compania este nevoita la cel mai inalt nivel de secretizare sa produca cantitati imense de telefoane pe care aceasta pur si simplu nu reuseste sa le testeze inainte de lansare. De fapt, rolul de beta-testeri il joaca primii cumparatori ai iPhone-ului. Peste doua sau trei luni, dupa ce comapnia va aduna suficiente comentarii despre problemele cu noul produs, aceasta le va rezolva pe cele mai importante.

Ar parea ca cu o astfel de abordare Apple risca sa piarda o multime de cumparatori. Insa la moment, din cauza imaginei fabuloase create de Steve Jobs, compania poate sa nu-si faca griji de scaderea vinzarilor. Chiar si nefunctionarea completa a iPhone 5 nu va duce la scaderea cererii pentru noul model, sustine Eldar Murtazin.

Nu prea ii ingrijoreaza pe cei de la Apple nici pierderile legate de intoarcea dispozitivelor defecte, deoarece de dispozitivele cu defect sunt responsabili furnizorii de componente. Mai mult decit atit, partenerii producatorului american, ce livreaza componente pentru iPhone 5, sunt obligati sa plateasca pentru fiecare defect o amenda in valoare de la doaua pina la cinci preturi a componentului cu defect, spune jurnalistul rus. In ceea ce priveste problemele cu ecranul si aparitia unor pete la apasarea pe el, apoi acestea sunt cazuri unice de defect din uzina, care vor intensifica controalele in timpul fabricatiei. Problema cu carcasa zgiriata, este un neajuns care va fi rezolvat in decursul citorva luni, asigura Eldar Murtazin.

„Desigur, orice problema care apare la orice produs Apple, are o rezonanta mare din cauza atentiei pe care o acorda companiei mass-media si insusi cumparatorii”, spune analistul. La fel o problema exagerata el considera ca este si cea  cu serviciul cartografic al Apple. Potrivit lui Eldar Murtazin, in SUA de navigare cel putin o data pe saptamina se folosesc doar 7% dintre utilizatori. In alte tari, aceasta cifra este chiar mai mica. Harta nu joaca un rol deosebit la alegerea unui iPhone sau iPad, deoarece exista intotdeauna o oportunitate de a instala o aplicatie alternativa, a adaugat expertul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.