3124234

Oamenii de știință de la Universitatea Stanford au dezvoltat o baterie Aluminiu-Ion, care se încarcă complet în aproximativ un minut. Un avantaj al acesteia este faptul că e mai ieftină de produs, în comparație cu bateriile Litiu-Ion, și că nu e periculoasă. La deformare sau supraîncălzire acestea nu explodează și nu provoacă arsuri utilizatorului, anunță Engadget.

Dezvoltarea bateriei Aluminiu-Ion are cloc de mai mult timp, dar rămînea deschisă problema materialelor utilizate pentru anozi și catozi, care trebuie să-și păstreze funcționalitatea pentru o perioadă lungă de timp.

„Întîmplător am constatat că răspunsul se află în aplicarea grafitului. Bateria noastră rezistă 7500 de cicluri de încărcare, fără să scadă performanța. Aceasta este cu 100 de cicluri mai mult față de alte prototipuri și un rezultat semnificativ mai mare decît la bateriile Litiu-Ion”, a declarat un reprezentant al grupului de ingineri.

Cu toate acestea, trebuiesc rezolvate cîteva probleme: în special, este necesar să se mărească tensiunea de 2 volți la 3,6 volți, dar și să crească densitatea, acum e de 40 W pe kilogram, față de cea a bateriilor Litiu-Ion care au o densitate de 100-260 W. Însă, savanții sunt încrezuți că pot depăși limitele existente.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.