11n

În ultimul timp, e la modă să monitorizăm starea noastră de sănătate, să ținem o dietă, sau pur și simplu să fim cît mai activi. Producătorii de gadgeturi au reacționat prompt la această tendință, lansînd pe piață un nou tip de dispozitive – brățări inteligente, care ne monitorizează pașii parcurși, caloriile arse, fazele somnului, etc. Unii utilizatori apreciază facilităţile oferite de aceste accesorii inteligente, în timp ce alţii le consideră inutile și/sau  prea scumpe.

Cunoscuta companie chineză, Xiaomi, a reușit să se facă remarcabilă și în acest segment, lansînd, odată cu smartphne-ul Mi 4 (în luna iulie 2014), cea mai accesibilă brățară inteligenta de pe piață – Mi Band.

Accesibilă de curînd și pe piața din Republica Moldova, Mi Band, pe lîngă prețul său accesibil, nu se remarcă cu nimic deosebit. Însă are tot de ce este nevoie pentru un sportiv începător, pasionat de gadgeturi.

Design

20141026_200104

Accesoriul vine într-o cutie mică din carton nevopsit, în care se află însuși brățara (este alcătuită din două elemente: unitatea principală și cureaua de silicon), un cablu scurt de încărcare și manualul în limba chineză.

20141026_200134

20141211_151251

Aspectul exterior probabil nu este cel mai atrăgător, dacă faci comparație cu alte gadgeturi de acest tip. Problema e în cureaua din cauciuc a brățării. În momentul prezentării au fost demonstrate și alte tipuri de curele pentru Mi Band, care, însă, din motive necunoscute, nu sunt disponibile pe piață.

Mi Band 2

Mi Band 4

Odată pusă pe mînă, în centrul atenției este suprafața ovală din aluminiu a blocului principal. Partea din spate a unității principale este confecționată din plastic, precum și muchiile rotunjite. Datorită dimensiunilor (36х9х14 mm) și greutății sale mici (14 grame), brățara mai că nici nu se simte pe mînă.

20141210_210129

Cureaua este din silicon și ține foarte strîns unitatea principală, astfel, chiar și în timpul celor mai active exerciții, probabilitatea că modulul principal va ieși din curea este minimă. 

20141210_204519

Fixarea pe mînă se realizează cu ajutorul unui bolţ metalic. Datorită numărului mare de găuri pentru fixare, brățara poate fi purtată practic de orice persoană, indiferent cît de groasă este mîna acestuia.

20141210_210419

20141211_150815

Pe unitatea principală nu există nici un buton sau conector. Despre faptul că în interior avem componente electronice, ne sugerează doar două contacte vizibile.

20141210_210802

20141210_210754

Carcasa modului este suficient de ermetică și corespunde standardului IP67 – adică este complet protejată împotriva prafului și poate rezista fără probleme unei scufundări de scurtă durată, la o adîncime nu prea mare.

Conectarea brățării la telefon

Brățară se conectează la telefon destul de simplu. În primul rînd instalam aplicația oficială – MiBand, care poate fi instalata de pe magazinele de aplicații Google Play si iTunes. Potrivit datelor oferite de producător, aplicația este compatibilă cu sistemul de operare Android, începînd cu versiunea 4.0 și iOS, de la versiunea 7.0 și mai sus. Conectarea are loc prin intermediul Bluetooth-ului.

Aplicația poate fi instalată atît pe smartphone cît și tabletă. Dar de smartphone oricum veți avea nevoie, pentru a va crea un cont pe Mi Account, deoarece la înregistrare va trebui să introduceți un număr de telefon, pe care veți primi codul de activare.

Screenshot_2014-12-12-11-11-37

Mai departe, va trebui să introduceți informațiile despre dumneavoastră – sex, înălțimea, greutatea, vîrsta, care sunt necesare pentru prelucrarea mai exactă a datelor oferite de brățară. În setările aplicației trebuie specificat și numărul de pași, pe care doriți să-i parcurgeți zilnic.

Monitorizarea somnului și deșteptătorul

Pe tot parcursul nopții brățara îți monitorizează somnul. Tracker-ul distinge somnul profund, somnul REM și momentele în care vă treziți. Dacă te trezești noaptea și mergi să bei apă, aplicația va înregistra și acest lucru.

Pe captura de ecran se vede cum am dormit eu azi-noapte.

Screenshot_2014-12-12-07-35-44

Segmentele întunecate și înalte reprezintă așa numitul somn profund (NREM- non-rapid eye movement), cînd omul nu visează nimic și este dificil să-l trezești în această perioadă.

Segmentele de culoare portocalie indică momentele în care m-am trezit.

Barele gri deschise sunt fazele somnului REM (Rapid eye movement), în timpul căruia se petrec majoritatea viselor și este faza cea mai oportună pentru trezire.

234234 Screenshot_2014-12-12-10-44-37

Dacă setam deșteptătorul la ora 7:00, în modul “Early bird alarm”, atunci aceasta înseamnă că deșteptătorul va funcționa în perioada 6:30-7:00, atunci cînd voi fi în faza somnului REM. Vibrarea liniștită, însă, se simte bine și te trezește ușor. În plus, acest tip de deșteptător este foarte comod în cazul în care mai locuiești cu cineva, nu vei deranja toată lumea din jur cu sunetul unei alarme.

Pe lîngă acestea, există și posibilitatea de deblocare a smartphone-ului, care, însă, este disponibilă doar pentru dispozitivele companiei Xiaomi.

Pedometrul

Screenshot_2014-12-12-10-39-28 Screenshot_2014-12-12-10-59-02

Precizia de numărare a pașilor este destul de mare. În aplicație este indicată informația despre distanța zilnică parcursă, care corespunde realității, eroarea este de 30-40 de metri la 1 km.

Dacă doriți să vedeți cîti pași ați parcurs astăzi, aveți două opțiuni. Prima este să deschideți aplicația din telefon, să așteptați să se facă sincronizarea și să vedeți numărul exact de pași pe care ia-ți făcut. A doua opțiune este să faceți un gest, ca și cum te-ai uita la ceasul de pe mînă, cît este ora (dar să nu uitam mai întîii, în aplicație, să indicăm mîna pe care stă brățara). Dacă se aprinde doar un singur led, înseamnă că nu ați făcut nici 1/3 din obiectivul setat. Două leduri, înseamnă că jumătate din distanță zilnică deja ați parcurs-o. Atunci cînd veți atinge obiectivul, brățara vă va mulțumi cu o vibrație și o iluminare. Culoare de iluminare poate fi schimbată din setările aplicației.

Apropo, vă întrebați cum se văd aceste lumini prin partea frontala din aluminiu? E simplu, în drept cu fiecare led, cu laserul, au fost făcute mai multe micro găuri, prin care și vedem lumina ledurilor.

Alte funcții

 Screenshot_2014-12-12-11-15-28 Screenshot_2014-12-12-11-15-36 

La dorință, puteți activa în setări vibrația brățării, atunci cînd primiți un apel. O opțiune foarte comodă, în acest caz, cu siguranță, nu veți rata nici un apel. Datorită acestei funcții puteți seta telefonul în modul silențios, ce va asigura o autonomie mai mare.

Screenshot_2014-12-12-11-19-15Pentru iubitorii de rețele sociale, există o posibilitate de a împărtăși realizările cu prietenii.

Brățara vă poate ajuta să numărați săriturile și exercițiile de ridicare ale trunchiului. În curînd se așteaptă suportul și pentru alte exerciții.

Dacă ați pierdut brățara undeva în casă, aplicația are funcția “Find Band”. Însă, în acest caz, e nevoie de a crea o liniște totală, în încăpere, ca să auziți vibrațiile brățării.

Autonomia

20141211_151352

Dispozitivul nu are un ecran, doar trei LED-uri și vibratorul. Practic pentru altceva, puterea bateriei, de numai 41 mAh,  nu este consumată. Aceasta îi aisigură gadgetului o autonomie uimitoare de 30 de zile, protrivit datelor oferite de către producător.

În realitate rezultatul este la fel de impresionant.

sm.int.600 (1)

Cînd am primit brățara, bateria era încărcată la 67 %, ce mi-a asigurat o autonomie de 15 zile, cu 2 alarme setate și vibrare la primirea apelurilor. Eu cred că nu e o mare problemă să încărcați de 2 ori pe lună accesoriul, în plus ca procesul nici nu durează prea mult.

Concluzie

Sincer să fiu, am rămas impresionat de mulțimea de funcții utile pe care le oferă aceste accesorii. Trezirea de dimineață nu mai este atît de dificilă, datorită funcției de urmărire a fazelor de somn. Vibrarea în momentul cînd primesc un apel la fel este o funcție foarte folositoare. În plus, brățara vă motivează să mergeți mai mult, ce are un impact benefic asupra sănătății dumneavoastră. De asemenea, puteți concura cu prietenii, care vor parcurge o distanță mai mare pe jos.

Cu părere de rău, vibrarea la apariția unor notificări nu a vrut să funcționeze cu smartphone-ul meu. Probabil e o funcție compatibilă doar cu telefoanele Xiaomi, precum și funcția de deblocare a telefonului cu ajutorul Mi Band.

Xiaomi Mi Band este un accesoriu foarte util chiar dacă nu sunteți pasionat de un mod activ de viață. În plus, dispozitivul nu costă atît de mult, cum ar fi gadgeturile similare de la alți producători.

 În Republica Moldova accesoriul poate fi procurat în magazinele Expert și Darwin. Iar pentru întrebări referitor la livrările angro, doritorii se pot adresa direct la importator: DALU MOL SRL.

Lasă un răspuns