reţelelor de comunicații electroniceÎn primele trei luni ale anului 2017, volumul total al veniturilor provenite din activităţile desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice (telefonie mobilă și fixă, Internet mobil și fix, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut, faţă de perioada similară a anului trecut, cu 3,9% şi a însumat 1 mld. 568,5 mil. lei, arată Raportul ANRCETI privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în primul trimestru al anului 2017.

Diminuarea înregistrată în perioada de referinţă a fost determinată de scăderea volumului de vânzări pe trei segmente de piaţă cu excepţia sectoarelor Internet la puncte fixe și mobile, sectoare în care vânzările serviciilor respective au crescut, comparativ cu primul trimestru al anului 2016, cu 17,6% şi a totalizat 501,7 mil. lei, sau circa 1/3 din piața de comunicații electronice. Cea mai mare rată de creștere a veniturilor- de 48,4%- a fost înregistrată pe piața serviciilor de acces la Internet mobil prin intermediul telefonului mobil, însumând 131,5 mil. lei, veniturile realizate din vânzarea serviciilor de acces la Internet la puncte fixe au crescut cu 11,5%, totalizând 299,5 mil.lei., iar veniturile din acces dedicat Internet mobil (prin intermediul telefoanelor și modemelor) a crescut cu 1,7%, alcătuind 70,7 mil.lei.

Potrivit raportului, cea mai mare rată de scădere a veniturilor – de peste 22,5% – a fost înregistrată pe piaţa serviciilor de telefonie fixă, piaţă pe care au fost înregistrate vânzări în sumă de 182,9 mil. lei. O rată de scădere relativ mai mică a fost atestată pe piaţa serviciilor de difuzare și retransmisie a programelor audiovizuale- de 5,9%, însumând 64,5 mil.lei și pe piața de telefonie mobilă- de 4,3%, totalizând 792 mil.lei., iar veniturile provenite din alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice au scăzut cu 2,3% şi au ajuns la 143,7 mil. lei.

Cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe pieţele serviciilor de acces la Internet la puncte fixe şi de acces la Internetul mobil dedicat: de 178,1 lei şi, respectiv, 77,4 lei. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă a fost de 70,1 lei, pe piaţa de telefonie fixă – 52,1 lei, iar pe piaţa serviciului de televiziune contra plată – 50,8 lei.

ANRCETI elaborează şi publică, cu începere din anul 2012, rapoarte trimestriale despre evoluţia principalilor indicatori pe toate segmentele pieţei de comunicaţii electronice. Rapoartele sunt întocmite în baza datelor statistice raportate ANRCETI de către furnizorii care activează în sectorul comunicaţiilor electronice.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.