La eveniment au fost prezenţi ministrul Educaţiei, Maia SANDU şi rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, Ion BOSTAN, precum şi mai mulţi profesori ai UTM.

Rectorul UTM a făcut o prezentare a lucrărilor de construcţie, efectuate pînă în present, dar şi proiecte urmează a fi implementate.

Ion BOSTAN a menţionat că proiectul de deschidere a Centrului de Excelenţă în domeniul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) a fost lansat în luna aprilie a anului 2010, iar reprezentanţii firmei care realizează lucrările de construcţie susţin că vor finaliza lucrul pînă în luna noiembrie a anului curent. Rectorul a mai spus că o parte din lucrări vor fi finalizate în baza baza unui proiect finanţat de Comisia Europeană în valoare un million şi două sute mii euro, dintre care 260 mii euro vor fi alocate pentru dotarea tehnică a Centrului.

Ion BOSTAN a menţionat că complexul este amplasat pe un perimetru de 2400 metri patraţi şi va fi format din şase structuri funcţionale, care vor include un Data-centru educaţional, o bibliotecă multimedia, o sală multimedia pentru conferinţe, laboratoare, săli de calculatoare, sala polivalentă şi un centru de comandă terestră a satelitului care este preconizat să fie lansat pînă la cea de a 50-a aniversare a universităţii.

Rectorul UTM a remarcat că la proiectarea Centrului au contribuit mai multe catedre a UTM. De asemenea el a precizat că a fost lansat un apel către companiile IT să-şi deschidă aici laboratoare în care să poată face cercetări studenţii.

Prim-ministrul a apreciat modul în care decurge procesul de edificare al complexului şi obiectivele pe care şi le propune conducerea universităţii şi a menţionat că această vizită a fost făcută în contextul desfăşurării şedinţei de astăzi cu rectorii universităţilor din ţară.

„Construcţia acestui Centru este o dovadă a succeselor ce pot fi obţinute în cadrul parteneriatelor public-private care oferă soluţii pentru mai multe probleme existente”, a spus Vlad FILAT.

La rîndul său, Ministrul Educaţiei, Maia SANDU, a venit cu propunerea de a stabili un acord de conclucrare şi de a crea în cadrul Centrului o bază de date la care vor fi interconectate mai multe instituţii de învăţămînt superior.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.