Panourile de anunţuri online sunt împânzite de avize, care invită fetele tinere să presteze servicii erotice pe internet, contra unei remunerări considerabile. În Republica Moldova, cadrul legal al acestui gen de activitate nu a fost pe deplin stabilit. Pe de altă parte, riscurile „profesiei” sunt destul de mari, scriu cei de la Timpul.md.

Video-chatul erotic este un business relativ nou pe piaţa prestărilor de „servicii” din Moldova. Acesta implică dezgolirea parţială sau totală a modelului în condiţii de live web-chat. Agenţiile care se ocupă de prestarea unor astfel de servicii, racolează fete prin intermediul anunţurilor şi promit plăţi destul de mari, în schimbul frumuseţii acestora.

Considerat o nouă modalitate de a masca prostituţia, video-chatul implică, practic, aceleaşi criterii. Modelele web se dezbracă atunci când li se cere şi ca şi în cazul prostituatelor, trebuie să îşi satisfacă clientul, doar că în regim virtual.

Câteva agenţii din Republica Moldova cu care am discutat, spun că le oferă fetelor contracte de angajare şi carnete de muncă, aşa că nu se poate pune la îndoială legalitatea activităţii de web cam model. Totuşi, domnişoarele dornice de un ban uşor nu ar trebui să aibă o prea mare încredere în dubioasele agenţii. Un funcţionar din cadrul Ministerului Muncii si al Protecţiei Sociale, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, ne-a spus că potrivit Articolului 7, din Legea cu privire la Ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, Nr 102-XV din 13.03.2003, la întocmirea unor acte oficiale, precum un contract de angajare sau o carte de muncă, este obligatorie consultarea Clasificatorului Ocupaţiilor din Republica Moldova. Aceiaşi sursă ne-a spus că activitatea de web cam model nu se găseşte în Clasificator, aşa că, acest gen de ocupaţie cade automat sub incidenţa ilegalităţii. Notă ITMOLDOVA: Dacă privim astfel şi la activităţile din domeniul IT din R. Moldova, atunci aproape toate sunt ilegale :).

Mai mult, nu toate agenţiile oferă fetelor contracte de muncă. În asemenea cazuri, riscul traficării este mult mai sporit. Am discutat cu un oarecare Igor, care racolează fete prin intermediul unuia din cele mai mari panouri de anunţuri online. Acesta spune că, în cazul în care fata este cu adevărat interesată de o carieră de model web cam, acesta i-ar putea oferi „pe parcurs” un contract şi o carte de muncă, doar că la moment, agenţia sa „nu plăteşte impozite”.

Şeful Secţiei „Tehnologii Informaţionale”, din cadrul Procuraturii Municipale, Veaceslav Soltan, a declarat pentru TIMPUL că până la moment nu au fost intentate anchete împotriva agenţiilor care se ocupă cu activitaţi de genul video-chat erotic. Acesta a mai declarat că ştie de existenţa acestora, numai că nu poate face nimic, pentru că Procuratura lucrează în baza sesizărilor şi nu a autosesizărilor. Veaceslav Soltan a spus că nu consideră legală activitatea de model web cam şi că din practicile anterioare ştie că multe agenţii de modeling racolează fete cu scopul traficării acestora peste hotare.

O altă latură întunecată a acestui business este dificultatea ieşirii din el. Odată decise să renunţe la web cam modeling, fetele riscă să fie şantajate cu filmuleţele în care au participat anterior şi silite să îşi continuie munca.

sursa: Timpul.md

6 COMENTARII

 1. consider ca intradevar exista un risc mare privind chestia asta…insa cu parere de rau o munca legala pentru fetele de virsta mea (18 ani) e cam dificil de gasit tinind cont de programul de studii…nevoia de a avea banul tau e mai mare decit rusinea…mai ales cind iti dai seama ca se apropie termenul de achitare a studiilor…si nu ai posibilitatea sa o faci….asta e…uneori munca data e unica solutie…cind nu exista alte variante

 2. sigur ca cei din parlamentul RM isi permit sa judece….sa fie coboriti la oamenii simpli…sa vada ce viata ducem….femeile noastre negasind un loc de munca sunt nevoite sa isi lase casa,copii si sa plece in strainatate nestiind ce le asteapta acolo….bazinduse pe doar pe norocul sau…nestiind ce le asteapta acolo….copiii la astia din parlament au un viitor asigurat…deaceea si judeca fara mustrare de constiinta…

 3. In Romania e perfect legal . Ce atita bataie de cap la Moldovenii astia?
  Daca nu e legal acolo sa vina sa lucreze in Romania. Aici se cistiga minim 400 euro dar fac unele si 5000 euro pe luna.

 4. Niciodata nu a fost mai simplu ca acum sa castigi bani din videochat la domiciliu!
  ORI CA MODEL ORI CA STUDIO
  Pentru a te inregistra ca model intra pe acest site : http://www.skyprivate.info/ apoi apasa butonul Inregistrare Model sau daca vrei sa iti faci un studio apasa Contact urmezi pasii pentru a te inregistra si GATA !!!!
  Incepi sa castigi banuti !
  Va astept pe site si va urez multa bafta!

Lasă un răspuns