Ministerul Afacerilor Interne oferă posibilitatea de a utiliza servicii la distanţă, fără a pierde timpul în rînd la oficiile de informare. În acest sens, Direcţia poliţiei rutiere a lansat două serviciile electronice (e-Servicii), ce pot fi accesate prin intermediul telefoniei mobile.

Unul din servicii, permite obţinerea informaţiei cu privire la automobilele ce au fost implicate în accident. Pentru aceasta este necesar de a expedia un mesaj, cu numărul caroseriei automobilului ce urmează a fi verificat, la numărul scurt 9022. Ulterior, solicitantul va primi un mesaj răspuns în care va fi indicat dacă automobilul dat a fost implicat în accident rutier pe teritoriul Republicii Moldova. Acest serviciu este binevenit pentru doritorii de a procura un automobil.

Alt serviciu, care deasemenea poate fi accesat prin intermediul telefonului mobil, permite conducătorilor auto să-şi verifice cazierul contravenţional. Pentru aceasta, este necesar de a expedia un mesaj la numărul scurt 9021, cu numărul codului de identitate din buletin şi/sau codul de bare al unui proces verbal întocmit de către poliţia rutieră. Ulterior, în cazul existenţei contravenţiilor, solicitantul va primi informaţia despre statutul acestora (ex: amenzi achitate/neachitate, puncte de penalizare, articol Cod Contravenţional, cost amendă, cont trezorial, materiale expediate în judecată). La necesitate amenzile pot fi achitate pentru a evita consecinţele nefaste.

Reamintim că, în conformitate cu legislaţia, amenda rutieră, necesită a fi achitată în decurs de 30 de zile din momentul stabilirii ei. În caz contrar instanţa de judecată va decide privarea, contravenientului, de dreptul de aconduce vehicule pe un termen de 6 luni. Pe parcursul anului 2010, peste 4000 de şoferi au fost privaţi pe acest motiv.

Modul de utilizare al serviciilor la fel poate fi vizualizat la rubrica Regulamentul privind verificarea încălcărilor rutiere prin SMS. Serviciile pot fi accesate prin intermediul oricărui operator de telefonie mobilă (OrangeMoldcell).

Poliţia rutieră consideră că procesul de e-reformare este unul suficient de ambiţios, dar absolut necesar pentru realizarea obiectivelor de transformare calitativă a poliţiei rutiere şi ajustarea activităţii profesionale la standardele europene.

În acest context, vor urma noi idei de implementare a tehnologiilor informaţionale pe segmentul securitatea circulaţiei rutiere.

9 COMENTARII

  1. Am fost amendat cu suma de 600 lei pe 15-12-2013 de politie Profire pentru depasirea limitei de viteza fara dovezi de cat dovezi verbale ca ma fotografiat camera de luat vederi undeva pe str. muncesti 804 mi sa antocmit proces-verbal dupa care eu nam semnat ca nu mi sau demonstrt dovezile mi sa spus ca o sami trimita poza acasa dar nu se stie an cat timp o sa vie dar eu nu cred ca am ancalcat si asi vrea sa vad poza an 48 de ore ca an caz de am ancalcat sa pot plati amenda an jumatate dupa lege an 72 de ore din momentul stabilirii ei.

    • Tot aceiasi situatie am avuto si eu la Stauceni mi sa spus ca am incalcat viteza cu 10-15 km nu mai tin minte.Am rugat sa-mi demonstreze si politistul a rfuzat!!! Pentru 600 lei amenda trebuie sa-mi demonstreze incalcarea.Si deja mai mult de jumate de an nu am primit nicio scrisoare!!!

  2. buna, nu mai faci asa prostii,eu am facut asa ceva si mam ales cu inca trei incalcari scrise de politie in acelas proces vorbirea la tel. si centura de siguranta la judecata nu am putut sa dovedesc nimic. trebuie de scris in proces motivul cu care nu suntem deacord, dar daca nu am scris nimic atunci mentii fac ce vor ei dupa ce plecam de la locul cu pricina. Sunt magari nu politisti

  3. mia venit amenda ca am trecut pe rosu dar acolo nui nimic clar eu stau un pic trecut de semafor dar nui nici un marcaj unde sa stationez,cum sa procedez in situatia data daca nui marcajul???

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.