Volumul total al vânzărilor în sectorul comunicaţiilor electronice a crescut constant în toate cele trei trimestre ale anului curent. În primele două trimestre rata de creștere a acestui indicator a fost de 7,5% și, respectiv, de 0,7%, iar în trimestrul trei – de 1,17% și a ajuns la 1 mld. 800,9 mil. lei, arată Raportul ANRCETI privind evoluţia pieţei de comunicaţii electronice în trimestrul trei al anului 2015, publicat astăzi pe pagina web oficială a ANRCETI. În nouă luni ale anului curent, volumul cumulat al vânzărilor a sporit, față de aceeași perioadă a anului 2014, cu 3% și a atins cifra de 5 mld. 245 mil. lei.

Raportul prezintă o analiză a situației pe următoarele segmente de piață: telefonie mobilă, acces dedicat la Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice.

Creşterea veniturilor în trimestrul trei al anului curent a fost determinată de sporirea volumului de vânzări pe majoritatea segmentelor de piaţă cu excepţia a două segmente: difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi desfăşurate în sectorul comunicaţiilor electronice. În primul caz, vânzările serviciilor respective au scăzut, comparativ cu trimestrul trei al anului 2014, cu 5% şi au totalizat 84 mil. lei, iar în al doilea caz – cu 20,9% și au însumat 129,6 mil lei.

Potrivit raportului ANRCETI, cele mai avansate rate de creştere a veniturilor – de 16,9% și 11,3% – au fost înregistrate pe piaţa serviciilor de acces dedicat la Internet mobil (prin modemuri/carduri/USB) și pe cea a serviciilor de acces la Internet fix, piețe pe care au fost realizate vânzări în valoare de 87,2 mil. lei și, respectiv, de 262,3 mil. lei. Vânzările pe piața serviciilor transmisiuni de date au crescut cu circa 10%, ridicându-se la 15,3 mil. lei, pe piaţa telefoniei fixe au sporit cu 2% și au însumat 257,2 mil. lei, iar pe piața telefoniei mobile – cu 1,4% și au depășit cifra de 965,2 mil. lei.

Ca și în primele două trimestre ale anului 2015, în trimestrul trei cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator (ARPU) au fost înregistrate pe pieţele serviciilor de acces la Internet fix şi de acces la Internet mobil dedicat: de 167,7 lei şi, respectiv, 98,4 lei. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă a fost de 73,9 lei, pe piaţa de telefonie fixă – de 71 lei, iar pe piaţa serviciului de televiziune contra plată (prin IP TV și reţele de cablu) – de 45,8 lei.

Rapoartele despre evoluţia trimestrială a pieţei de comunicaţii electronice sunt elaborate de ANRCETI în baza datelor statistice prezentate de către furnizorii care activează în acest sector. Rapoartele respective pot fi consultate pe pagina web oficială a ANRCETI www.anrceti.md, secțiunea Date statistice/Evoluția pieței.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.