În anul 2017, utilizatorii de telefonie mobilă au continuat să fie cei mai activi în utilizarea serviciului de portare a numerelor, serviciu care permite oricărui utilizator de telefonie mobilă și fixă să-şi păstreze numărul de telefon atunci când îşi schimbă furnizorul.

Conform datelor ANRCETI, anul trecut de serviciul de portare a numerelor au beneficiat 28,8 mii de utilizatori de telefonie mobilă, ceea ce reprezintă 92 la sută din numărul total al beneficiarilor serviciului de portare.

Aceleași date arată că în anul de referință la serviciul de portare a numerelor au apelat în total 31,2 mii de utilizatori, dintre care 2,3 mii sunt utilizatori de telefonie fixă sau 8% din numărul total. Numărul mic de portări al numerelor de telefonie fixă se explică prin lipsa reţelelor fixe alternative cu acoperire naţională şi imposibilitatea tehnică a abonaţilor, conectaţi la reţea în baza tehnologiilor analogice, de a utiliza serviciul de portare a numerelor.

În comparație cu anul 2016, cantitatea totală a numerelor portate a scăzut cu 5,6 mii (-15%), iar numărul mediu de portări realizate lunar s-a diminuat de la 3 mii, în 2016, la 2,6 mii, în 2017. Această evoluție este cauzată de tendința de echilibrare a ofertelor, inclusiv a tarifelor, propuse de furnizorii de pe piața de telefonie mobilă, situație în care utilizatorii serviciilor au mai puține motive de a migra de la un furnizor la altul.

Din cele 28,8 mii de numere de telefonie mobilă portate în anul 2017 cele mai multe numere – peste 11 mii – a primit în reţeaua sa SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” au fost portate peste 10 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – 7,2 mii. În același an, din cele 2,3 mii de numere de telefonie fixă portate cele mai multe numere au migrat în reţelele de telefonie fixă ale companiilor „Starnet Soluţii” (697 numere), ”Moldtelecom” (338 numere) și „Orange Moldova” (264 numere).

În cei patru ani și jumătate de la lansarea portabilității numerelor (iulie 2013), în total au fost portate circa 182,1 mii numere de telefon, dintre care peste 166,9 mii sunt numere de telefonie mobilă (91,6% din total) și circa 15,2 mii – numere de telefonie fixă (8,3% din total). Cele mai multe numere – 47,8 mii – au fost portate în anul 2015. În șase luni ale anului 2013 au fost portate în total 28,5 mii de numere, în 2014 – 37,6 mii, iar în 2016 – 36,9 mii.

În acest răstimp portabilitatea numerelor de telefon a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a furnizorilor de către utilizatori şi de stimulare a concurenţei între furnizorii de pe piață care au devenit mai receptivi la cerințele clienților săi și propun oferte mai atractive și mai avantajoase pentru utilizatori.

Proiectul portabilității numerelor de telefon a fost lansat de către ANRCETI în comun cu furnizorii serviciilor de telefonie în iulie 2013. Conform reglementărilor emise de ANRCETI, orice utilizator de telefonie mobilă și/sau fixă poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în baza cererii depuse la furnizorul pe care l-a ales. Spre deosebire de multe alte ţări, în R. Moldova serviciul de portare a numerelor este oferit gratuit de către furnizori.

Alte date despre portabilitatea numerelor de telefon pot fi găsite pe www.anrceti.md și www.portare.md.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.