În rezultatul analizei efectuate, de către colaboratorii Centrului pentru securitatea cibernetică (CSC) în ceea ce priveşte securitatea sistemelor informaţionale ale autorităţilor administraţiei publice, specialiştii în domeniu au examinat un şir de întrebări ce ţin de prevenirea atacurilor informaţionale. În special, s-a accentuat atitudinea necorespunzătoare faţă de parole, manifestată de către utilizatori inclusiv şi de specialiştii IT, fapt care adesea este cauza unor atacuri cibernetice.

Ţinînd cont de importanţa problemelor enunţate, directorul general al Centrului de telecomunicaţii speciale, dl Serghei Popovici a accentuat importanţa dezvoltării unei colaborări eficiente dintre întreprindere şi autorităţile administraţiei publice la nivel de specialişti IT, care la rîndul său, trebuie să respecte în stricteţe regulile de utilizare şi păstrare a parolelor, precum şi să instruiască funcţionarii publici în domeniul dat. „Scopul nostru primordial este asigurarea securităţii corespunzătoare a sistemelor telecomunicaţionale ale autorităţilor administraţiei publice, care poate fi atins numai prin consolidarea eforturilor”, a subliniat Serghei Popovici.

Spre exemplu, potrivit datelor companiei Lieberman Software, un număr impunător al angajaţilor manifestă o atitudine necorespunzătoare faţă de parolele sale.

Ca rezultat al unei cercetări, specialiştii companiei date au ajuns la concluzia că cauza atacurilor reuşite asupra sistemelor informaţionale ale unor organizaţii, este o atitudine neglijentă a specialiştilor IT faţă de parolele sale. Rezultatele au demonstrat că 51% din respondenţi utilizează peste 10 parole în activitatea sa de serviciu, 42% – au menţionat că în organizaţiile lor personalul IT face schimb de parole de acces la sistemele informaţionale şi aplicaţii. De asemenea, cercetarea a demonstrat că 26% din respondenţi erau la curent cu modalitatea de utilizare a parolelor de către angajaţi, care îşi extindeau privilegiile în sistemele informaţionale pentru obţinerea unui acces nesancţionat la informaţii importante.

Prin urmare, hackerii tot mai des desfăşoară atacuri cibernetice de succes asupra diferitor organizaţii, deoarece 48% din respondenţi sunt angajaţi ai companiilor care nu-şi schimbă parolele privilegiate în fiecare 90 de zile, fapt care reprezintă o încălcare a majorităţi cerinţelor normative ce ţin de securitate informaţională.

În scopul minimizării pericolelor interne, organizaţiile trebuie să asigure securitatea corespunzătoare a sistemelor informaţionale, care stochează date importante.

Înţelegînd amploarea ameninţărilor şi eventualelor urmări, care pot prejudicia activitatea autorităţilor administraţiei publice, Î.S. „Centrul de telecomunicaţii speciale” a creat Centrul pentru securitatea cibernetică (CSC), care are drept scop asigurarea securităţii informaţionale a autorităţilor administraţiei publice în spaţiul cibernetic prin intermediul colectării şi analizei informaţiei ce ţine de atacuri cibernetice, precum şi întreprinderea măsurilor urgente şi eficiente de protecţie a resurselor informaţionale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.