Un ghişeu electronic unic pentru depunerea documentelor şi primirea permisiunilor pentru iniţierea unei afaceri va fi implementat începând cu 2014. Este unul dintre elementele programului „Ghilotina”, care prevede simplificarea maximă a activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, realatează Publika.md.

„Ghişeul unic” va permite întreprinzătorilor să depună setul de documente necesar pentru primirea de autorizaţii şi permisiuni într-un singur loc, evitând astfel necesitatea de a apela la alte instanţe. Aceasta va minimaliza contactul personal între oamenii de afaceri şi funcţionarii de stat, ceea ce va reduce corupţia.

„Ca să nu meargă agentul economic, spre exemplu, nemijlocit în centrul raional pentru a primi această autorizaţie sau dacă e necesar de a obţine permisul anti-incendiar, agentul economic merge la primar, depune documentele. Astfel, agentul economic care aplică pentru obţinerea actului permisiv va avea o singură vizită la această autoritate emitentă”, a explicat Lilia Palii, Direcţia dezvoltarea mediului de afaceri.

Transformarea „ghişeului unic” în unul electronic va simplifica şi mai mult procedura. Acesta va fi lansat la sfârşitul anului pentru o perioada de testare.

„Pe parcursul anului 2013 să creăm câteva ghişee unice pilot în baza softului respectiv, ca spre sfârşitul anului să apară ghişeele unice teritoriale pentru autorizarea activităţilor din comerţ”, a precizat Svetlana Ţurcan, Direcţia Comerţ intern a Ministerului Economiei.

Principiul „ghişeului unic” este aplicat pe parcursul a 10 ani de Camera de Înregistrare şi Camera de Licenţiere. După lansarea proiectului „Ghilotina”, la mijlocul anilor 2000, lista actelor necesare pentru desfăşurarea unei activităţi antreprenoriale s-a redus de la 400 la 272. Mai mult, numărul structurilor de stat, care au dreptul de a elibera setul de documente permisive, s-a redus de la 55 la 40. Potrivit prevederilor proiectului „Ghiliotina”, sunt recunoscute valabile doar actele instituţionale, publicate în „Monitorul oficial”.

Sursa: Publika.md

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.