O atenţie deosebită  în cadrul conferinţei de presă a Asociaţiei obşteşti a antreprenorilor şi angajatorilor din Moldova (AAAM) cu tema  „Prezentarea rezultatelor anchetării anonime a reprezentanţilor întreprinderilor mici şi mijlocii din RM cu privire la problemele businessului naţional şi căile dezvoltării lui în continuare”, care a avut loc reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ NOVOSTI-MOLDOVA, s-a acordat perspectivelor dezvoltării pieţei tehnologiilor informaţionale-comunicaţionale.

Directorul executiv al organizaţiei publice „InfoEra” Veaceslav Perju a menţionat că „sectorul tehnologiilor informaţionale-comunicaţionale (TIC) în Moldova este unul din cele mai dinamice în economia naţionale şi  capabil să devină unul din cei mai importanţi factori în dezvoltarea competitivităţii naţionale”.

„Cota sectorului TIC moldovenesc în PIB-ul ţării a atins circa 9,5 procente şi demonstrează un ritm stabil al creşterii. În perioada din 2003 pînă în anul 2010 noi am observat o creştere intensivă de zece ori a exporturilor în domeniu. În ultimii 7 ani numărul companiilor de comunicaţii a crescut de la 953 pînă la 1500, întrunind circa 25000 din populaţia ocupată în ramură”, – a declarat Perju.

Potrivit spuselor lui, „suficient de dinamică este industria tehnologiilor informaţionale, care reuneşte la ziua de astăzi peste 600 de întreprinderi inovaţionale cu o cifră de afaceri anuală de 12 milioane de euro. Un ritm impresionant al creşterii înregistrează industria comunicaţiilor electronice, care include peste 300 de companii de telecomunicaţii cu o cifră de afaceri de peste 250 milioane de euro”.

„Pentru a penetra pe piaţa mondială, reprezentanţii TIC-ului moldovenesc trebuie să-şi propună scopul de a dezvolta programe originale, de a crea branduri IT competitive. Ar trebui să se ţină cont de tendinţele economiilor inovaţionale, care se dezvoltă vertijinos, precum producerea jocurilor computerizate (capitalizarea mondială a pieţei spre anul 2010 – 27 miliarde) şi producerea de anexe la softuri pentru platforme mobile (iPhone, iPad şi altele, capitalizarea mondială – 6,2 miliarde de dolari), în care Moldova astăzi nu se implică practic nicidecum”, – a menţionat Perju.

El a adăugat că „este foarte important ca statul să contribuie la dezvoltarea proiectelor complexe naţionale şi internaţionale, spre exemplu, parcuri tehnice IT „corecte”, care nu oferă doar rezultate imediate, ci pe termen lung şi la nivel mondial, cu o accedere spre un nivel internaţional”.

„Aceasta este real, după cum demonstrează succesele uimitoare ale Irlandei – o cifră de afaceri anuală a ramurii IT – 7,3 miliarde de dolari, Taiwan – 34 miliarde de dolari, India – 49,7 miliarde de dolari. Este semnificativă experienţa Rusiei, care dezvoltă activ acest domeniu al economiei şi care implementează proiecte invoaţionale interstatale de mare importanţă de tipul „Skolkovo”. Sînt suficient de convingătoare şi demne realizările statului Singapore – la o populaţie de 4,8 milioane persoane (similar cu numărul de locuitori ai Moldovei), exporturile anuale de TIC  ating 232 miliarde  de euro”, – a subliniat Perju.

Potrivit spuselor lui, „astăzi, cînd piaţa mondială IT se află în fază superactivă de dezvoltare, Moldova trebuie în cel mai intens mod să se integreze în acest flux important, practic inepuizabil minimum în viitoarele secole, de inovaţii şi investiţii financiare importante.

sursa: newsmoldova.md

Lasă un răspuns