Viceministrul TIC Vitalie Tarlev a prezidat, ieri, prima ședință a Grupului de lucru pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare a ecosistemului pentru inovare digitală și susținere a startup-urilor, creat sub egida MTIC, din care fac parte reprezentanți ai instituțiilor publice vizate, ai partenerilor de dezvoltare, ai sectorului academic și ai industriei IT.

Acest document de politici vine să continue eforturile Guvernului pentru dezvoltarea sectorului IT, după ce Strategia pentru dezvoltarea competitivității industriei IT, aprobată în anul 2015, a fost în mare parte realizată. Acest fapt a fost constatat public de către Primul ministru al Republicii Moldova, Pavel Filip, la deschiderea Centrului de excelență în domeniul IT din Moldova – Tekwill, în luna martie curent.

Obiectivul dat a fost subiectul central al reuniunii ministeriale din cadrul Moldova ICT Summit 2017, în cadrul căreia părerea univocă a fost că Guvernul trebuie să continue acest efort dedicat pentru sprijinirea unuia dintre cele mai promițătoare sectoare ale economiei naționale, ce oferă locuri de muncă de înaltă calificare și cele mai bine plătite salarii pentru tinerii talentați și pasionați de creativitatea digitală. Acțiunile întreprinse de MTIC, până în prezent, sunt globale și eficiente, dar este necesar să fie îmbunătățit cadrul instituțional și legislativ pentru a sprijini dezvoltarea permanentă a tehnologiilor informaționale și pentru a asigura rate ridicate de supraviețuire a companiilor IT noi create în țară.

Vitalie Tarlev a constatat că, actualmente, industria IT înregistrează o creștere constantă, în special ca efect a acțiunilor deja realizate, astfel, doar în 2016, creșterea sectorului s-a dublat. Dar cota sectorului IT  nu este încă pe atât de semnificativă, cu toate că interesul investitorilor este unul foarte mare. De aceea, este nevoie de un nou impuls, de un nou set de acțiuni, pentru a realiza obiectivul de consolidare a sectorului IT și oferirea companiilor IT a șanselor reale de creștere și dezvoltare aici, în țară, a specificat viceministrul.

Potrivit studiului realizat cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID, și care ar sta la baza noii Strategii, Republica Moldova ar putea fi și mai competitivă pe plan internațional în domeniul IT, datorită mobilității sale și promovării anumitor produse pe diverse piețe de nișă, poziționării geografice și interculturale avantajoase, diversității lingvistice, interesului creativ și implementării anumitor tehnologii de ultimă generație, inclusiv în instruirea IT, etc.

De asemenea, dezvoltarea ecosistemului pentru inovare digitală este subiectul unui alt proiect de cooperare al MTIC cu Uniunea Internațională a  Telecomunicațiilor (UIT), care a angajat o echipă de experți pentru a studia profilul și oportunitățile Republicii Moldova în acest sens și care urmează să vină cu un set de recomandări de politici și strategie în acest sens. În context, la 28 iunie curent, MTIC va  organiza, cu suportul UIT, un atelier de lucru, la care vor fi prezentate rezultatele preliminare ale “Cadrului național  pentru inovare digitală”.

 Actualmente, piața internă a produselor software constituie 22 milioane USD, iar valoarea produselor software exportate este de 79 milioane USD. În Republica Moldova sunt înregistrate peste 400 de companii IT active, cu un număr de circa 10 mii de angajați. Volumul total al vânzărilor în sectorul IT și comunicații a depășit, în 2016, cifra de 10 miliarde lei. Guvernul Republicii Moldova aplică față de sectorul IT o politică de suport, fiind la etapa de finalizare ajustarea cadrului legal aferent pentru implementarea Legii cu privire la Parcurile IT, se aplică un set de facilități fiscale pentru profesioniștii IT, sunt create centre de excelență în domeniu, și se revizuiește politica de acces pe piața muncii din țară a cadrelor înalt calificate de peste hotare, în scop de transfer de know how și tehnologii moderne. 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.