De către ofiţerii Echipelor Mobile sector Centru a Serviciului Vamal a fost reţinut în flagrant un microbuz de model „Mercedes-Sprinter” cu tehnică de calcul şi aparataj foto/video de contrabandă în valoare de  peste un milion lei.

Pe traseul Anenii-Noi-Chişinău, în baza unei informaţi operative a fost stopat unitatea de transport menţionată la volanul căruia se afla un tânăr în vârstă de 27 ani şi însoţitorul de marfă în vârstă de 24 ani, originari din raionul Anenii-Noi.

Potrivit informaţiilor operative, marfa a fost introdusă fraudulos prin contrabandă cu ocolirea posturilor vamale interne de control. În cadrul cercetării microbusului, ofiţerii Serviciului Vamal au depistat o funie cu ajutorul căreia, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, unitatea de transport a fost semiremorcată  de un tractor şi ajutată să traverseze perimetrul transnistrean.

La moment,  conducătorul auto şi însoţitorul de marfă au fost reţinuţi iar pe numele lor, de către organul de urmărire penală a Serviciului Vamal a fost iniţiată o cază penală în conformitate cu art.248 – Contrabandă – Cod Penal al Republicii Moldova.

Acest caz de contrabandă, reprezintă o parte din schema frauduloasă identificată şi deconspirată de către Serviciul Vamal.

Astfel, în luna iunie-iulie a.c, Serviciul Vamal a efectuat un serie de audite post-vămuire la mai multe magazine de talie înaltă şi notorii din Republica Moldova, specializate pe comercializarea tehnicii de calcul şi aparataj video. În rezultatul acestor verificări au fost depistate şi identificate loturi impunătoare de marfă care nu au fost prezentate organului vamal, fiind introduse prin contrabandă în scopuri neachitării drepturilor de import.

În cadrul acţiunilor de specialitate, Serviciul Vamal a identificat două căi de introducere a mărfurilor prin contrabandă, perimetrul transnistrean reprezentând punctul de reper în schema deconspirată.

Pe fundalul ilegalităţilor depistate, Serviciul vamal informează că această marfă care era introdusă prin contrabandă era legalizată pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul unor firme fantome, care eliberau facturi false interne, urmărind însă fără achitarea plăţilor vamale şi fiscale.

De asemenea, este de notificat faptul că agenţii economici cunoşteau cu vehemenţă despre faptul că marfa era introdusă pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă, continuând procurarea acesteia de la firmele fantome.

În acest sens, Serviciul Vamal a venit cu unele propuneri de modificare a cadrului legal potrivit cărora, agenţii economici care vor pune în vânzare mărfuri de contrabandă, vor fi responsabili de achitarea plăţilor vamale.

2 COMENTARII

  1. 🙂 eu tot asa as proceda…putini stiu ca sa importezi ceva marfa pe persoana fizica, trebuie sa achiti 30% din suma produsului…deci, cine doreste sa o aduca? nu mai are sens

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.