În anul 2010, sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte sectoare (cu excepţia unei companii mici, care şi-a încetat activitatea la doi ani după ce a fost creată), scriu analiştii Expert-Grup în noul număr al publicaţiei „Analiza Creşterii Economice din Moldova MEGA”.

Datorită concurenţei aprige între doi jucători mari, numărul abonaţilor telecomunicaţiilor mobile a crescut cu 15% în 2009 şi cu aproximativ 9% în 2010. Venitul mediu pe utilizator a scăzut pentru toţi operatorii în anul 2009, dar a reînceput să crească în 2010. Rata de penetrare a telecomunicaţiilor mobile a ajuns la nivelul remarcabil de 83%, în comparaţie cu 78,1% în tr.3 al anului 2009.

Piaţa internetului a suferit nişte schimbări structurale semnificative, în timp ce vânzările totale ale pieţei au crescut cu mai mult de 25% în termeni reali în anul 2010. O companie privată şi-a dublat în mod spectaculos cota de piaţă, dizolvând astfel monopolul companiei de stat de telecomunicaţii. Numărul abonaţilor cu conexiune de bandă largă a crescut cu aproape 50% doar într-un singur an, pe când rata de penetrare a internetului a ajuns la 14%, comparativ cu 10,2% la sfârşitul anului 2009. Din această perspectivă, Moldova a fost una din ţările cu cel mai mare rată de creştere în Europa.

În anul 2011, sectorul telecomunicaţiilor va creşte ca şi în anul 2010, volumul vânzărilor de telecomunicaţii mobile urmând să se majoreze cu 7-8% în termeni reali. În anul 2011, piaţa telecomunicaţiilor fixe va stagna, în cel mai bun caz. În ceea ce priveşte piaţa internetului, acesta va fi sub-sectorul care va creşte cel mai rapid. Cu o concurenţă acerbă între principalii actori şi un potenţial enorm de creştere, credem că piaţa se va extinde cu cel puţin 23-25% în anul 2011, în întregime datorită utilizării mai largi a conexiunii de bandă largă.

sursa: expert-grup.org

2 COMENTARII

  1. […] Sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte s… Thu Jan 13, 2011 13:19 pm În anul 2010, sectorul telecomunicaţiilor a făcut faţă crizei mult mai bine decât alte sectoare (cu excepţia unei companii mici, care şi-a încetat activitatea la doi ani după ce a fost creată), scriu analiştii Expert-Grup în noul număr al publicaţiei “Analiza Creşterii Economice din Moldova MEGA”. Datorită concurenţei aprige între doi jucători mari, numărul abonaţilor […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.