Nu o dată s-a menţionat că revoluţia în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale a dat naştere lumii virtuale. Dar să nu ne inşelăm, în viaţa reală depindem zi de zi de spaţiul cibernetic, care include echipamente, software, calculatoare, telefoane mobile, care la randul său sunt înfiltrate în fiecare aspect al vieţii noastre.

Reţelele fără fir şi de bandă largă, reţelele locale ale diferitor instituţii cum ar fi şcoli, spitale, întreprinderi, de asemenea reţelele sociale sunt şi reţele militar-secrete, reţele de cercetare, destinate să păstreze securitatea ţării, de asemenea şi Internetul, care ne uneşte mai mult ca nici odată.

Spaţiul cibernetic este real, prin urmare şi riscurile sunt reale.

„În aceasta constă ironia secolului nostru informaţional – aceleaşi tehnologii ce ne permit să creăm şi să construim, oferă posibilităţi celor ce vor să ne ameninţe. Fraudele cibernetice apar ca cele mai vaste probleme naţionale şi economice cu care se confruntă societatea.” – a precizat directorul general al Intreprinderii de stat ”Centrul de telecomunicaţii speciale”.

La momentul actual în Republica Moldova nu există nici o întreprindere care ar servi ca un organ de control şi constatare în acest domeniu, care ar avea atribuţiile în corespundere cu  complexitatea şi dimensiunile acestei probleme. În realitate cînd se vorbeşte despre securitatea cibernetică autorităţile administraţiei publice în multe cazuri îşi depăşesc funcţiile dar schimbul de informaţii şi coordonarea între ei precum şi sectorul privat lipseşte.

La o întalnire cu reprezentanţii instituţiilor de stat în cadrul şedinţei de lucru  în domeniul tehnologiilor informaţionale, domnul S. Popovici a menţionat că: „Infrastructura digitală – reţele şi calculatoarele, de care depindem în fiecare zi – vor fi considerate ca un activ strategic naţional. Protejarea infrastructurii, asigurarea securităţii, stabilitatea şi fiabilitatea – acestea sunt principalele priorităţi ale securităţii informaţionale de stat. Obiectivul nostru principal este prevenirea, detectarea şi protecţia resurselor informaţionale de stat de la un incident cibernetic.

Asigurarea securităţii de la atacuri cibernetice o vom putea realiza doar cu ajutorul autorităţilor publice centrale şi locale precum şi sectorul privat. Trebuie de elaborat o strategie nouă complexă  cu privire la asigurarea securităţii reţelelor informaţionale şi de telecomunicaţii.

Este necesar de a avea planuri pregătite anterior şi resurse pentru a asigura schimbul de informaţii, de a  emite avertismente şi de a lua măsuri  coordonate.

Trebuie de investit mijloace financiare în cercetări avansate şi pentru a găsi soluţii tehnologice care vor asigura securitatea, şi vor promova dezvoltarea în domeniul tehnologiilor informaţionale.

La finele discursului domnul S. Popovici a specificat: „ Secolul informaţional încă se află la etapa iniţială. Suntem doar la versiunea Web 2. 0. Actualmente lumea noastră virtuală este plină de tot feluri de viruşi. Confruntarea cu aceste ameninţări este o sarcină ambiţioasă, a cărei soluţie este în puterea noastră, în ciuda faptului că numai am inceput să exploatăm tehnologiile de nouă generaţie, care vor schimba viaţa noastră dincolo de recunoaştere. Aşa că o lume nouă ne aşteaptă – o lume cu o mai mare securitate şi un potenţial mai mare pentru prosperitate – şi noi vom ajunge la obiectivul nostru „.

sursa: cts.md

1 COMENTARIU

  1. […] Secolul informaţional: ”Securitatea cibernetică – potenţialul de prosperi… Mon Nov 22, 2010 12:44 pm Nu o dată s-a menţionat că revoluţia în domeniul comunicaţiilor şi tehnologiilor informaţionale a dat naştere lumii virtuale. Dar să nu ne inşelăm, în viaţa reală depindem zi de zi de spaţiul cibernetic, care include echipamente, software, calculatoare, telefoane mobile, care la randul său sunt înfiltrate în fiecare aspect al vieţii noastre. Reţelele fără fir […] […]

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.