Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a participat  la seminarul „Modernizarea managementului întreprinderilor municipale din oraşul Chişinău, în contextul drumului spre Europa”,  organizat de Primăria Chişinău, în comun cu compania internaţională „Crystal sistem”. La seminar au fost prezenţi reprezentanţi ai subdiviziunilor şi serviciilor municipale, aleşi locali, etc. care au fost instruiţi de experţi de la Compania „Crystal sistem”, „Microsoft Romania”, ASE, Bucureşti, SA „Termocom” etc.

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, implementarea sistemelor informatice este importantă pentru municipalitate şi din perspectiva europeană a statului R. Moldova, de vreme ce sistemele nominalizate sunt o obişnuinţă şi o realitate pentru ţările din Est. „Noi trebuie doar să reuşim să ne aliniem la practicile de succes ale colegilor din Europa”, a mai spus şeful administraţiei municipale.

„Pentru orice întreprindere, cel mai important este să fie eficientă. Totodată, o organizare eficientă este bazată pe informatizare”, consideră expertul român, Răzvan Bologa, profesor la ASE, Bucureşti. Potrivit experţilor, informatizarea întreprinderii este un proces de reorganizare a unei companii. Trecerea la acest nivel conduce la eliminarea fraudelor şi creşterea productivităţii.

SA „Termocom” livrează agentul termic consumatorilor respectând parametrii de calitate. Asta chiar dacă gradul de uzură a reţelelor termice este de circa 70%, iar investiţiile capitale în modernizarea acestora lipsesc, a declarat directorul întreprinderii, Mihail Cernei.

Potrivit lui Mihail Cernei, performanţele înregistrate de întreprindere se datorează în mare parte proiectelor în domeniul tehnologiilor informaţionale, în special implementării sistemelor automatizate de monitorizare LOVATI şi MONITOR. Acestea permit înregistrarea şi arhivarea parametrilor de funcţionare a reţelelor termice primare, a staţiilor de pompare şi surselor de energie termică, a punctelor termice centrale, cu reprezentare în tabele sau în formă de grafice.

„Aceasta a oferit posibilitatea de a îmbunătăţi parametrii tehnici ai agentului termic, de a spori calitatea apei calde menajere, de a reduce pierderile de energie şi de agent termic, şi de a optimiza consumul de energie termică de către consumatorii finali”, a subliniat directorul SA „Termocom”.

Mihail Cernei a mai spus că utilizarea cât mai largă a informaţiei acestor două sisteme (LOVATI şi MONITOR) oferă posibilitatea de a depista avariile şi deficienţele apărute în funcţionarea Sistemului de Aprovizionare Centralizată cu Energie Termică (SACET). În consecinţă, poate fi scurtată perioada de lichidare a acestor avarii. „Proiectul complet va include monitorizarea a două staţii termice, două CET-uri, 20 de staţii de pompare, 450 puncte termice centrale, 3500 puncte termice individuale”, a comunicat Mihail Cernei.

Directorul Termocom s-a referit şi la alte sisteme automatizate de evidenţă şi control implementate la întreprindere. Concomitent cu reducerea pierderilor în reţele, tehnologiile informaţionale au permis optimizarea personalului care deserveşte subdiviziunile respective de la 2215 în 2001, la 1520 în prezent şi a cheltuielilor de producţie. Efectul economic real obţinut în urma reducerii cheltuielilor în anii 2001- 2010 se cifrează la 2 mlrd lei.

În prezent, SA „Termocom” implementează sistemul informaţional integrat de management, care va permite impulsionarea planificării strategice şi modernizarea managementului întreprinderii.

SA „Termocom” a fost fondată în 1966. Întreprinderea produce 30 la sută din energia termică livrată în municipiul Chişinău, restul fiind produsă de SA „CET -1” şi SA „CET – 2”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.