Oamenii de afaceri din Republica Moldova pot obține de astăzi acte permisive prin intermediul Sistemului Informațional Automatizat, care va funcționa ca un „Ghișeu Unic”. Sistemul a fost lansat astăzi, 9 iulie 2018, în cadrul unui eveniment oficial cu prezența reprezentanților Guvernului, partenerilor de dezvoltare și mediului de afaceri.

Dacă acum doi ani existau 416 de acte permisive pentru obținerea cărora agenții economici trebuiau să cheltuie anual 135 de milioane de lei și 1,4 milioane zile/om, acum au rămas doar 152 de acte permisive și acestea vor fi emise în mod transparent prin intermediul ghișeului unic electronic. Utilizarea ghișeului unic va reduce la minim interacțiunea agenților economici cu autoritățile emitente și va economisi sectorului privat, conform estimărilor, cca 60 de milioane de lei anual.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a menționat că au fost efectuate mai multe acțiuni de simplificare și îmbunătățire a activității mediului de afaceri, debirocratizarea și eficientizarea sistemului de prezentare a documentelor și rapoartelor antreprenorilor. De asemenea, ministrul a mulțumit poporului american pentru susținerea acestui proiect, precum și echipei Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru munca asiduă la realizarea acestuia”.

Bazele de date ale 30 de instituții publice vor fi conectate la sistem și vor interacționa online pentru a verifica automat datele agentului economic deținute de alte autorități publice, fără a fi nevoie de prezentarea unor certificate suplimentare. Sistemul informațional este deținut de Ministerul Economiei și Infrastructurii și operat de Agenția Servicii Publice.

Sistemul Informațional Automatizat a fost realizat prin intermediul Proiectului Ameliorarea Competitivității II, proiect inițiat de Guvern și finanțat de Banca Mondială.

Sistemul Informațional Automatizat de gestionare și eliberare a actelor permisive (SIA GEAP) va permite depunerea oricărei cereri în regim online, pe portalul servicii.gov.md, încărcarea documentelor confirmative necesare și achitarea taxei prin intermediul sistemului M Pay. Solicitantul va primi o confirmare automată că cererea a fost depusă, cu termenul de eliberare, iar apoi va primi notificări privind etapa de procesare a cererii. Specialistul Agenției Servicii Publice va verifica corectitudinea completării cererii și va desemna un responsabil din instituția care eliberează actul permisiv, iar acesta va primi în sistem o notificare către executare.

Cu un buget total de 45 milioane de dolari SUA, PAC II este implementat în perioada 2015-2019. Proiectul își propune să îmbunătățească mediul de afaceri prin susținerea Guvernului în implementarea strategiilor orientate spre crearea unui mediu de afaceri favorabil, reducerea constrângerilor și costurilor pentru gestionarea afacerii. Totodată, proiectul contribuie la dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) prin facilitarea accesului la finanțare pe termen mediu și lung, fortificarea capacităților instituționale ale ODIMM şi MIEPO, oferirea de granturi agenților economici privați pentru servicii de consultanță, care să contribuie la sporirea competitivității de export, precum și oferirea de credite investiționale sau pentru capital circulant exportatorilor. Pentru mai multe informații accesați www.uipac.md

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.