clubul-de-robotica-din-chisinau

De acum, și studenții Colegiului Politehnic din Chișinău pot învăța secretele roboticii. Ei și-au prezentat deja primii roboți programați în cadrul acestui club, relatează UNIMEDIA.

Astfel, mai mulți tineri pasionați de informatică și tehnologii, au făcut o adevărată demonstrație de roboței. ROBOCLUB-ul le oferă studenților posibilitatea de a-și dezvolta creativitatea și abilitățile necesare unei cariere de succes în sferele practiceale ingineriei și tehnologiilor.

„De ce robotica? Din motiv că ultimele evaluări naționale arată că apetitul elevilor noștri pentru știință este tot mai mare”, menționează ministrul Educației în exercițiu, Igor Grosu, care subliniază importanța implementării acestui proiect în instituțiile de învățământ de profil din țară. Tinerii care studiază în acest club spun că deși pare un lucru greu, este de fapt unul atractiv și folositor pentru viitor.

„Pentru mine a fost ceva nou și m-am gândit că ar fi bine ca pe lângă cursul de informatică de bază, să mai învăț ceva. Consider că robotica îmi va fi destul de folositoare pe viitor”, spune Vlada Cernevschi, studentă în anul I.

Constantin, unul dintre tinerii pasionați de acest domeniu, ne demonstrează pentru ce sunt destinați roboții și cum lucrează aceștia. „Roboțelul acesta este specializat în sortarea culorilor, le repartizează și organizează. Acesta ridică greutăți, de exemplu am putea să-i dăm misiunea să ridice o greutate și să o țină timp de câteva secunde”, ne spune Constantin. „Noi programăm roboții, apoi îi construim. Avem programe speciale pe calculator care ne ajută. Roboții primesc comenzi și le execută întocmai”, mai adugă tânărul.

Proiectul ROBOCLUB a fost lansat în primăvara acestui an în cadrul Colegiului Politehnic și Centrului pentru Copii și Tineret Artico, dar și în patru licee din Capitală. În Colegiul Politehnic, studenții au ocazia să aleagă acest curs, el fiind opțional pentru cei care studiază Informatica.

„Vreau să vă spun că la specialitatea Informatică este un curs opțional, însă la celelalte specialități este un curs obligatoriu, inclus în orar. De la specialitatea informatică instruim 28 elevi, iar la automatică și alte specialități încă 30 de elevi”, Ludmila Peca, șef secție Tehnologii Informaționale, profesor de informatică.

Proiectul este implementat cu sprijinul Ministerului Educației, alături de proiectul USAID CEED II și a Asociației Naționale a Companiilor din domeniul TIC. „Costul proiectului este de aproximativ 5.000 de dolari, bani care acoperă dotarea acestor două săli de robotică. Costurile nu sunt atât de mari în comparație cu impactul pe care o să-l aibă asupra studenților și a profesorilor. Pe termen lung noi vom avea acest curs ca disciplină în modulele de instruire”, afirmă Igor Grosu. Mai mult, proiectul va avea o continuitate care va permite ca robotica să devină un domeniu competitiv în Republica Moldova.

„Pentru a face niște lucruri ireversibile trebuie să creăm o masă critică, iar atunci când ea există apare și elementul de concurență. E bine să creăm această concurență în interior, să facem această așa numită „ligă a robocluburilor”, ca ulterior să putem participa în comptetiții internaționale”, se expun ministrul Educației în Exercițiu, Igor Grosu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.