kyrgystan

În perioada 23-27 noiembrie Centrul de Guvernare Electronică a participat la prima ediție a Săptămânii Inovațiilor de eGuvernare 2015 (Government Innovation Week 2015), eveniment desfășurat la Bișkek, Kârgâstan.

În cadrul evenimentului, Centrul de Guvernare Electronică reprezentat de dl. Iurie Țurcanu, Director Executiv CGE, dl. Vlad Manoil, Coordonator e-Servicii și Livia Țurcanu, Consultant Platforme și Produse, au împărtășit colegilor din Kârgâstan experiența Republicii Moldova în implementarea Agendei de eTransformare a Guvernarii, care este racordată la Agenda Europeană.

“În dialogurile deschise alături de colegii din țările CSI am realizat că avem aceleași provocări în materie de eGuvernare, cel mai probabil pentru că ne leagă o istorie comună. Experiența Moldovei este salutabilă pentru Kârgâstan, întrucât și țara noastră a trecut prin același traseu. Astăzi Moldova face pași siguri spre un viitor electronic, ceea ce îi dorim și Kârgâstanului”, a declarat Iurie Țurcanu.

Un alt subiect important discutat a fost revoluția și sustenabilitatea datelor deschise, Livia Țurcanu a prezentat inovațiile de date deschise aplicate cu succes în Republica Moldova, printre care se enumeră  și publicarea datelor pe platforma guvernamentală date.gov.md de către 50 de autorități publice centrale (APC).

La evenimentul  Săptămâna Inovațiilor de eGuvernare 2015 au participat înalți demnitari de stat a Republicii Kârgâstan Temir Sarie, Prim-ministrul, Farid Niyazov,  Consilierul Prezidențial, dar și reprezentanții Băncii MondialePNUD.

La fel ca și experții din Republica Moldova, au împărtășit cele mai bune practici de guvernare electronică  țări precum Rusia, Azerbaijan, Kazahstan, Republica Coreea, Albania, Bielorusia, temele abordate fiind inovațiile digitale guvernamentale, tendințele internaționale în e-Transformare, precum și gestionarea implementării programului de eGuvernare în Republica Kârgâstan.

Guvernul din Kârgâstan a adoptat în luna mai 2015 rezoluția cu privire la Programul strategic de modernizare tehnologică a guvernării (eTransformare).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.