Chişinău problematica dezvoltării rețelelor și serviciilor 4G

Astăzi, 3 noiembrie, la Chişinău a demarat un seminar de două zile pentru specialiştii autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările Parteneriatului Estic (PaE) dedicat practicilor de implementare și dezvoltare a rețelelor și serviciilor 4G. Seminarul este organizat de Grupul autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice din țările PaE (EaPeReg) cu suportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în cadrul unui proiect de asistență tehnică al Comisiei Europene (CE).anrce

La eveniment participă specialişti din cadrul autorităţilor de reglementare din cele șase ţări PaE (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova, Ukraina) și experţi ai autorităților în domeniu din câteva state UE (Cehia, Germania, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, România). Acesta este al patrulea seminar în probleme de actualitate organizat de EaPeReg în anul 2015. Scopul principal al acestor seminare este de a oferi reglementatorilor din ţările PaE suportul necesar în procesul de armonizare a practicilor naționale de reglementare a sectorului de comunicații electronice cu standardele europene.

În prima jumătate a zilei de astăzi, participanții la seminar au examinat prezentările expuse de specialiști din cadrul ANRCETI și Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor privind stadiul actual de implementare a serviciilor 4G în R. Moldova, ale reprezentanților Georgiei, Ucrainei și Armeniei referitoare la evoluția situației în domeniul respectiv în țările lor, precum și experiența acumulată de Cehia la acest capitol.

În cadrul seminarului, și alți experți din statele UE vor prezenta abordările, reglementările şi experiența autorităților, pe care le reprezintă, privind dezvoltarea rețelelor și serviciilor 4G.

Agenda seminarului prevede, de asemenea, discutarea unui set de probleme actuale legate de implementarea dividendului digital, utilizarea frecvențelor radio în banda UHF, depășirea provocărilor procesului de dezvoltare a rețelelor și serviciilor 4G, prezentate de experți ai autorităților de reglementare din Germania, Macedonia și Lituania. În ultima parte a seminarului, participanții la el vor purta discuții pe marginea raportului comparativ privind stadiul de dezvoltare a rețelelor și serviciilor 4G în țările PaE și UE, raport prezentat de ANRCETI.

Grupul EaPeReg a fost constituit la reuniunea de la Chişinău a autorităţilor de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările PaE în septembrie 2012. El are misiunea de a asigura schimburi permanente de informaţii şi experienţă între reglementatorii din țările PaE şi UE, armonizarea cadrului juridic naţional din statele PaE cu standardele UE şi aplicarea celor mai bune practici europene de reglementare. Începând cu anul 2013, Grupul EaPeReg beneficiază de un proiect de asistență tehnică acordat de CE.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.