În primul trimestru al anului 2018, numărul utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin modemuri/carduri/USB – acces dedicat) a crescut, față de finalul anului trecut, cu 2,8% și a depășit cifra de 2 mil. 497,7 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a ajuns la 70,3%, arată datele statistice privind evoluția pieței serviciilor respective în perioada ianuarie – martie 2018 procesate de ANRCETI.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de către cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom – Unite), cele mai dinamice ritmuri de creștere au înregistrat utilizatorii de Internet mobil în baza tehnologiei 4G. Numărul acestor utilizatori a crescut cu 7,2% și a totalizat peste 741,9 mii. Dintre aceștia, în primul trimestru al anului, 660,6 mii au accesat Internetul mobil prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone) și 81,4 mii – prin modemuri/carduri/USB.

Aceleași date arată că, în perioada de referință, traficul generat de utilizatorii de Internet mobil prin intermediul telefoanelor inteligente practic s-a dublat (+96,4%) și a însumat peste 8 mil. 760,9 mii GB, traficul generat de cei care au utilizat accesul dedicat la Internetul mobil a sporit cu 16,1% și a alcătuit 12 mil. 948,6 mii GB, traficul total de Internet mobil în bandă largă fiind de 21,7 mil. GB, în creștere cu 39%. În primele trei luni ale anului, un utilizator care a accesat Internetul mobil de pe smartphone a generat în medie un trafic lunar de 1613,3 MB, iar un utilizator care a folosit accesul dedicat la Internet – un trafic lunar de 13,7 GB.

Urmare a creșterii numărului de utilizatori și a traficului generat de aceștia volumul total al vânzărilor de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă a sporit, față de primul trimestru al anului 2017, cu 20,8% și a însumat peste 244,2 mil. lei. Această evoluție se datorează creșterilor înregistrate de toți cei trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile. Vânzările realizate de Orange Moldova au crescut cu 24,4% şi au însumat peste 152,43 mil. lei, ale Moldcell – cu 20% şi au alcătuit 67,2 mil. lei, iar cele ale Moldtelecom au sporit cu 4,2% și au constituit circa 25 mil. lei. În consecință, venitul mediu lunar (ARPU) per utilizator de Internet mobil prin acces dedicat a crescut cu 2,2% și a însumat 79 lei, iar venitul per utilizator de Internet prin intermediul smartphone-ului a înregistrat o scădere nesemnificativă (-1%), alcătuind 26,3 lei.

La finalul primului trimestru al anului 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de acces la Internet mobil în bandă largă, în funcţie de cifra de afaceri, au suferit schimbări neesențiale. Orange Moldova a avut o cotă de piață de 62,25%, iar Moldcell şi Moldtelecom – cote de piaţă în mărime de 27,52% şi, respectiv, de 10,23%.

ANRCETI precizează că serviciile de comunicații electronice mobile 4G, lansate în noiembrie 2012, asigură accesarea Internetului de pe dispozitive mobile și navigarea pe net cu viteze mari de transfer al datelor – de până la 300 Mbps. La finalul anului 2017, gradul de acoperire a populației și teritoriului R. Moldova cu rețele 4G constituia 97% și, respectiv, 94%, ceea ce înseamnă că practic toți deținătorii de telefoane inteligente sau tablete pot beneficia de acces la Internet de mare viteză.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.