IP TVÎS „Radiocomunicaţii” a primit încă o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio în banda 470-694 MHz în scopul furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în sistemul digital terestru de televiziune cu acoperire naţională, de astă dată – pentru multiplexul național B.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat licenţa respectivă prin încredinţare directă, cu titlu gratuit, pe un termen de cinici ani, cu posibilitatea reînnoirii acesteia.

Licenţa eliberată ÎS „Radiocomunicaţii” atestă dreptul titularului acesteia de a utiliza în mod exclusiv în zonele de alocare, în vederea operării unui multiplex de televiziune digitală terestră, multiplexul național B, frecvenţele radio cuprinse de 6 canale radio decimetrice a câte 8 MHz fiecare în banda de frecvențe ultra înalte [Ultra high frequency (UHF)] de 470-694 MHz.

Potrivit condiţiilor speciale de licenţă care sunt parte integrantă a licenței eliberate ÎS „Radiocomunicaţii”, titularul acesteia are obligaţia să asigure funcționarea emițătoarelor în fiecare din zonele de alocare, astfel încât să asigure, până la finele anului 2016, rata de acoperire a teritoriului şi populaţiei R. Moldova cu semnal radio în proporţie de 65% şi, respectiv, 95%, iar până la finele anului 2017 aceste rate urmează să crească până la 70% şi, respectiv, la 99%.

Prima licență de acest gen (utilizarea frecvenţelor/canalelor radio în banda 470-694 MHz pentru furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice în sistemul digital terestru de televiziune cu acoperire naţională, multiplexul A), a fost eliberată de către ANRCETI, în aceleași condiții, ÎS „Radiocomunicaţii” la 17 iunie curent.

Astfel, ANRCETI a îndeplinit una din prevederile Programului privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 240 din 08.05.2015. Acesta stabileşte că ANRCETI va elibera prin încredințare directă ÎS „Radiocomunicaţii”, cu titlu gratuit, licenţe de utilizare a frecvenţelor/canalelor TV pentru crearea a două multiplexe digitale cu acoperire naţională (multiplexele A și B) în vederea asigurării preluării şi difuzării, pe bază contractuală, a serviciilor de programe TV ale titularilor licențelor de emisie și autorizațiilor de retransmisie, eliberate de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru utilizarea capacității acestor multiplexe.

Multiplexele de televiziune digitală reprezintă rețele de comunicații electronice prin care se realizează un sistem de structurare a unui set de servicii de programe TV și servicii auxiliare, integrate într-un flux digital și difuzate printr-un canal TV în baza alocărilor din Planul digital.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.