Joi, 31 mai 2012, Compania „Teleradio-Moldova” a inaugurat studioului digital ce se va materializa în digitalizarea poveştilor de pe peliculă magnetică.

Procesul de salvare şi conservare a bogăţiei culturale, înregistrate în arhiva postului public de radio, a început cu povestea pentru copii. Noul studio, dotat cu patru calculatoare, va lucra 24 din 24. Opt persoane vor munci non-stop pentru a asigura picilor de mâine bucuria de a cunoaşte vocile de aur care citesc basme.

Iniţiativa de a digitaliza arhiva radio a apărut în 2008. Compania „Gas Natural Fenosa” a fost primul partener oficial care a sprijinit această iniţitivă.

Preşedinta „Gas Natural Fenosta”, Silvia Radu, la tăierea panglicii roşii a citat un proverb chinezesc. „Dacă vezi viaţa ta doar pentru un an înainte, atunci sădeşte un fir de orez. Dacă priveşti viaţa ta pentru 10 ani înainte sădeşti un pom, iar dacă priveşti înainte la capătul unei vieţi împlinite, investeşte în tânăra generaţie, în copii. Un neam dăinuie şi prosperă prin păstrarea bogăţiei culturale, de aceea compania noastră a decis să contribuie la salvarea acestui patrimoniu care reprezintă trecutul şi viitorul nostru”.

Directorul radiodifuziunii, Alexandru Dorogan a menţionat că de la încheierea contractului cu „Gas Natural Fenosa”, pe 19 decembrie 2011, totul a decurs ca în poveste. Iar astăzi, când în toate şcolile sună ultimul clopoţel şi ne pregătim de zor de 1 iunie, s-a reuşit deschiderea acestui studio care va salva povestea pentru copii, scrisă decenii la rând pe peliculă magnetică.

Potrivit lui Dorogan,  echipa Radio Moldova va lansa în curând un apel public în care toţi cei interesaţi vor fi invitaţi să contribuie la finanţarea acestui proiect, care are menirea să salveze arhivele Radio. ”Acum după realizarea primului pas, cred că este momentul potrivit să cerem suportul şi altor potenţiali sponsori pentru acest proiect important”, a specificat directorul Radio Moldova.

De la inaugurare nu au lipsit protagoniștii, o echipă de copii de la grădiniţa Nr.86, din capitală, care au recitat poezii şi au audiat prima poveste digitalizată. Primul CD digitalizat cu povestea „Casa cea mare a copilăriei noastre”, de Spiridon Vangheli. Aceasta se va păstra la compania „Gas Fenosa Natural”. Aceiaşi poveste a fost înmânată şi celor 6 copii care au reprezentat generaţia lor la eveniment.

De la începutul anului în curs, toate poveştile difuzate zilnic la Radio Moldova  pot fi accesate şi pe trm.md/ro/radio-povestea-de-seara/, unde sunt stocate într-o arhivă a proiectului.

Sursa: trm.md

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.